museum de lakenhal logo

Anne Maryken

Beeldhouwen en ruimtelijk

Meer informatie

‘I don’t search for art, Art finds me’

Klei is het materiaal dat ik bij voorkeur gebruik bij het maken van een werk. Bij de opzet van een nieuw ontwerp manipuleer ik de klei net zolang tot ik daarin een bepaalde vorm, houding of beweging zie. Op dat wat ik zie, werk ik door. Zo ontstaan mijn geabstraheerde figuratieve beelden, die uiteindelijk worden uitgevoerd in brons of kunsthars.
Het werk dat ik maak wordt in zijn eenvoud ervaren als krachtig en expressief: door een zekere spanning of beweging, de essentie van degene die model stond of een bepaalde universele emotie. Altijd is sprake van dynamiek. Dit geeft mijn werk een uitdrukking die niet eenduidig is: een toeschouwer kan daaraan een (geheel) eigen betekenis gegeven. Daar hou ik van. Het liefst zou ik mijn beelden geen titel geven, zodat je bij het ervaren van een werk vrij bent in de interpretatie van wat het voor jou uitdrukt of bij jou (aan emotie) oproept.
Doorgaans appelleert mijn werk aan gevoelens van zachtheid en ontvankelijkheid bij de toeschouwer. Dit is voor mij een belangrijke drijfveer. Ik zie dit als mijn manier om bij te dragen aan een iets fijnere en mooiere wereld.