museum de lakenhal logo

Inge Reisberman

Fotografie en Film

De Meelfabriek - film 'Closing Time'

I

In De Meelfabriek, het omvangrijke complex van fabrieksgebouwen aan de Zijlsingel, werd tussen 1884 en 1987 op grote schaal meel geproduceerd. Vele mannen hebben zich hier in het zweet gewerkt met het vullen en sjouwen van meelzakken en bakken van brood.
Deze ooit zeer dynamische fabriek, stond jaren leeg. Het ademt, ook als leegstaande fabriek, zijn eigen sfeer van beton en ijzer, graffity en roest.
In het najaar beginnen de laatste bouwactiviteiten en is de fase van het lege fabriekscomplex echt verleden tijd. Het is eigenlijk een 2e sluiting van De Meelfabriek. Die van de leegstaande gebouwen.

Videokunstenaar Inge Reisberman maakt al jaren werk in de meelfabriek, soms ook met assistentie van filmmaker Michiel Keller. Samen hebben zij het plan opgevat om, nu het nog net kan, een eerbetoon te maken aan het lege fabriekscomplex met zijn rauwe schoonheid. Een afscheid van de lege fabriek die definitief een andere functie krijgt.

De oude Meelfabriek is in transitie naar een modern complex met gasloze appartementen, bedrijven, hotel en wellnesscentrum. De herontwikkeling is al een poosje gaande. In het Molengebouw en Riffellokaal wonen al mensen en in het Poortgebouw en het oude directeurspand zijn al sinds enige tijd bedrijven gevestigd. Andere gebouwen worden binnenkort
onder handen genomen.

Marktsteeg 10 - film 'Periculum II'  en 'schedelproject' Jerry Kokje

1. In Marktsteeg 10 is 'ELF' te zien: het 'schedel-project' van Walter Koemig, waarbij 11 kunstenaars een kunststof schedel is aangereikt met de vraag daarmee aan het werk te gaan. Een mooie uitdaging. De vergankelijkheid van het leven, memento mori: het zijn thema's die
vaak in mijn werk terugkomen. Van oudsher worden schedels gebruikt in vanitas schilderijen. Nu is het spannend hoe de schedel in de actuele kunst ingezet wordt.


2. Ook toon ik in Marktsteeg 10 de video Periculum II uit de serie Respice Finem. Vorig jaar was Respice Finem te zien in Rijksmuseum Twenthe en is een drieluik hieruit aangekocht. Inspiratiebron was het Bijbelse verhaal over Sodom en Gomorra. In Periculum II wordt rook getoond die vanuit een gang steeds dichterbij komt. Achterin de gang lijkt vuur te zijn.

Locatie

Meelfabriekplein 1, Leiden Toon op kaart

Evenementen

Filmvertoning: "Closing time" Klein aantal bezoekers per vertoning. De stoelen staan anderhalf meter van elkaar in zaal met beamer. (De meelfabriek zelf is niet te bezichtigen.)

– De film wordt 26/27 sept tussen 12.00 en 18.00 uur elk half uur vertoond, behalve om 16.00 uur.

– Reserveren voor tijdblok: reserveer max 12 personen per tijdblok.

– Oosterkerkstraat 18 / Meelfabriekplein 1

Openingstijden

Zaterdag - Zondag
12:00 - 18:00

COVID-19 maatregelen

We streven ernaar om de Kunstroute - binnen de richtlijnen van de RIVM - zo ontspannen en plezierig mogelijk te laten verlopen. Wij adviseren u dan ook voor uw bezoek aan de Kunstroute onze Coronapagina te lezen.

Lees meer