museum de lakenhal logo

Taeke Kuipers

Tekenen en/of schilderen, Grafiek

Meer informatie

Fenix Art Collection
Weeskunst in de Nieuwstraat 7

De Fenix Art Collection richt zich op weeskunst.
“Adopteer een verweesd kunstwerk.
Geef het een nieuw leven, ontdaan van stof en vuil, zo nodig in een andere, sprekende lijst.”
Dat is de missie van Taeke Kuipers, kunstkenner te Noordwijk, tientallen jaren werkzaam bij diverse musea in binnen- en buitenland.

“Honderden werken heeft Kuipers inmiddels verzameld. Waarom? Wat doet hij ermee? Hij vertelt erover alsof het zijn ’kinderen’ zijn. „Ik geef ze weer de aandacht die ze lang hebben moeten ontberen”, zegt hij.

Hij haalt de werken uit hun lijst, maakt ze stofvrij, fotografeert de voor- en achterzijde. Gouaches, etsen, aquarellen, acryl- of olieverfschilderijen - hij plaatst ze enige tijd op een ezel. „Daar laat ik ze bijkomen. Ik bekijk ze, bestudeer ze, ik onderzoek details en eventuele beschadigingen.”

Olieverfschilderijen maakt hij voorzichtig schoon. Onder een vette, grauwe laag van stof en (nicotine)aanslag komen vaak verrassende kleurcomposities en sprekende details tevoorschijn. Hij noemt zo’n tijdrovende schoonmaakwerk „een mooie dialoog” met het kunstwerk. „Ik zie en beleef het werk op die manier heel intens.”

Signaturen die hij kan ontcijferen, geven hem de kans via internet de maker en de geschiedenis van het werk te achterhalen. Ook opmerkingen of etiketten op de achterzijde kunnen aanknopingspunten bieden om het verhaal achter een kunstwerk te achterhalen.”

De expositie in september is de eerste in een nieuwe reeks in het pand Nieuwstraat 7 en helpt het werk van Incluzio, SOL en BuZZ onder de aandacht te brengen en het pand Nieuwstraat 7 als activiteitencentrum bekend te maken.

Evenementen

Bezoekers kunnen met hun weeskunst langskomen en een eerste beoordeling vragen; Wat is er te zien? Hoe is het gemaakt? Hoe oud is het? Wie heeft het gemaakt? Kan het opgefrist worden?

Contact