Home

Interview met Ellen de Jong

Wie doen er allemaal mee aan de Kunstroute Leiden 2022? De volgende deelnemer die we uitlichten is tekenaar Ellen de Jong.

Ellen is realistisch tekenaar en werkt vaak in zwart-wit met houtskool en krijt. “Een inspiratiebron voor mijn tekeningen is onze kleding: iets dat ons bescherming biedt en ons identiteit geeft. Ik verlies mijzelf graag in een detail, dat ik benader als iets abstracts.” Ellen haalt de schrijver Cees Nooteboom aan: “Hij noemt dat ‘geabstraheerde mystiek’, grote woorden weliswaar, maar voor mij heel inspirerend.”

Ellen vindt het leuk om nieuw werk te laten zien tijdens de Kunstroute Leiden. “De blik en het commentaar van bezoekers op je eigen werk is zo inspirerend, verrijkend en verrassend.” De laatste twee edities van de Kunstroute waren ondanks de pandemie zeer geslaagd en drukbezocht voor Ellen. “Dat is een mooi voorbeeld van wat de Kunstroute Leiden is: kunst én gezelligheid.”

Tijdens het Kunstroute-weekend presenteert Ellen een nieuw project, in samenwerking met andere kunstenaars. “Naast het werk en het thema waar ik al een tijd mee bezig ben - tekenen op dozen en gebruikt bruin karton, inzoomen op de kleding die we dragen - wordt deze Kunstroute extra bijzonder door het samenwerkingsproject 9x9. We haken in op het getal 9: in cm en inches, in stappen, lagen en werelden, op vorm of op inhoud.”

De stad Leiden is bijzonder voor Ellen, die er sinds 2017 woont en werkt. “Komend uit een dorp is wonen in het centrum van Leiden een nieuwe start gebleken - het geeft energie om te wonen en werken in de levendigheid van een mooie studentenstad. Ook heb ik hier inmiddels (naast fijne buren) nieuwe kunstvrienden gemaakt, waardoor ik me steeds meer verbonden voel met de stad. Hopelijk vind ik ooit nog eens een permanent en betaalbaar atelier, dan ga ik nooit meer weg!”

Bekijk het werk van Ellen de Jong op 24 en 25 september van 12.00 tot 18.00 uur aan de Langegracht 72.

(foto’s Patricia Nauta)