Home

interview met Jaime Korbee

Wie doen er allemaal mee aan Kunstroute Leiden 2022? We interviewen opvallende kunstenaars over hun werk en ervaringen met de Kunstroute Leiden. De eerste deelnemer die we uitlichten is fotograaf Jaime Korbee. Hij heeft fotografie gestudeerd in Gent en exposeerde met het afstudeerproject genaamd Bloedmaan. Jaime doet dit jaar voor het eerst mee aan de Kunstroute Leiden.

Wat typeert de kunst van Jaime? “Mijn werk ontstaat tot nu toe vooral vanuit mijn eigen ervaringen en emoties. Ik zie fotografie daarom ook echt als uitlaatklep en expressiemiddel. Ik begon aan mijn afstudeerproject Bloedmaan te werken rond de tijd dat mijn vader overleed en kort daarop de eerste coronalockdown werd afgeroepen. De onwerkelijkheid van die tijd heb ik vertaald naar de beelden in die serie, die veel sferische desolate landschappen bevat.”

Inspiratie komt voor Jaime uit veel verschillende hoeken. “Vanuit de schilderkunst spreken Caspar David Friedrich en Léon Spilliaert me heel erg aan, en Nadav Kander vanuit de fotografie. Ook films als Der Himmel über Berlin van Wim Wenders. Maar tegelijkertijd net zo goed Interstellar van Christopher Nolan.” Een gemene deler in al deze inspiratiebronnen benoemt Jaime wel. “In al hun werk zit een ongrijpbaar mysterie waar ik heel erg van houd.”

Na zijn tijd in Gent is Jaime weer terug in Leiden. Hij ziet de Kunstroute als mogelijkheid om de stad zijn artistieke ontwikkeling te laten zien. Met de vervolgreeks op Bloedmaan toont Jaime tijdens het Kunstroute-weekend nieuw werk. “Waar Bloedmaan eerder een donkere serie is, zoek ik met het vervolg wat meer het dromerige licht op.”

Voor Jaime is de band met Leiden bijzonder. “Het valt een beetje te omschrijven als de Heen-en-Weer-Brug. Ik ben geboren in Leiden, heb sindsdien in verschillende steden gewoond, maar keerde uiteindelijk steeds weer terug. Leiden is een anker waar ik altijd weer aan kan haken.”

Bekijk het werk van Jaime Korbee op 24 en 25 september van 12.00 tot 18.00 uur in de Nieuwplaatz, Sumatrastraat 201.

(Foto’s door Simone Both)