Home

Interview met Koen de Vries

Wie doen er allemaal mee met de Kunstroute Leiden? Kunstenaar Koen de Vries geeft een kijkje achter de schermen.

“Mijn creaties zijn geen gewone kleiportretten; ze zijn levendig en vol beweging, net als scènes uit een film,” aldus de kunstenaar. Hij haalt zijn inspiratie uit gezichten die hij tegenkomt in het dagelijks leven en in de media. “Wanneer ik een uitdrukking of gezicht zie dat mijn aandacht trekt, werk ik het intuïtief uit in klei, zonder me al te veel te bekommeren om een exacte gelijkenis met het origineel.”

Koen woont al 34 jaar in Leiden en haalt inspiratie uit de overvloed aan musea in de stad en de diverse mensen die op de Leidse markt rondlopen. “Het is interessant om te zien of mijn portretten de werkelijkheid benaderen, maar vaak blijkt de realiteit nog meedogenlozer te zijn,” vertelt hij.

Zijn deelname aan de Kunstroute heeft meerdere doelen, waarvan een is om zijn werk rechtstreeks aan het publiek te presenteren en de unieke aspecten ervan uit te leggen. “Hoe vaker mensen mijn kunst zien, hoe meer ze het waarderen, en soms zelfs willen kopen,” voegt hij toe.

De Leidse Kunstroute is geen nieuw avontuur voor Koen. “Zelfs toen ik nog geen studio in Leiden had, vond ik altijd wel een galerie of andere alternatieve locatie om mijn werk te tonen.” De Kunstroute heeft ook persoonlijke betekenis voor hem, zoals blijkt uit zijn favoriete herinnering. “De meest memorabele editie was die waarin mijn huidige vrouw, destijds nog student, mijn studio en dus mijn leven binnenliep.”

Dit jaar zal Koen een overzicht van zijn dertigjarige carrière presenteren, waarin bezoekers een glimp kunnen opvangen van zijn artistieke ontwikkeling. Opvallend: bezoekers mogen zijn beelden aanraken. “Hopelijk laten ze mij wel met rust,” grapt hij.

Bekijk het werk van Koen de Vries op 23 en 24 september 2023 van 12.00 tot 18.00 uur aan de Kaasmarktschool in Leiden.