Home
persberichten

5.500 Bezoekers voor de 28e Kunstroute Leiden

persbericht 26 september 2022

De Kunstroute Leiden trok afgelopen zaterdag en zondag 5.500 bezoekers uit de regio én daarbuiten. Onder het publiek zijn steeds meer internationale en jonge bezoekers. Zij bezochten ruim 80 ateliers en creatieve locaties in de stad, gingen in gesprek met kunstenaars en ontdekten nieuw werk.

Zo’n vijftien kunstenaars deden dit jaar voor het eerst mee aan de open atelierroute. Ook waren een aantal creatieve verzamellocaties nieuw voor het publiek. Zoals TROEF, een galerie verbonden aan het jonge kunstenaarscollectief ROEM, en Stadstimmerwerf, waar De Leidsche Mondialen afgelopen jaar een expositieruimte hebben geopend. Projectleider Resi van der Ploeg: ‘Het valt op dat steeds meer internationale bezoekers de Kunstroute weten te vinden. En ook de groep jonge bezoekers groeit, van dertigers tot studenten en zelfs scholieren die voor ckv op stap waren. Het was ook dit jaar een sfeervol en laagdrempelig weekend om kennis te maken met de kunst en kunstenaars van Leiden.’

Nieuw werk

Verder waren er dit jaar veel kunstenaars die nieuw werk presenteerden of een speciale activiteit organiseerden tijdens de Kunstroute. Zo was er een Kinderkunstroute in de Nieuwplaatz voor jonge kunstliefhebbers en een kunstmarkt 'Kunst onder de bomen'. Resi van der Ploeg: ‘We zagen veel blije gezichten en ook soms verbazing over wat er wel niet allemaal in Leiden te vinden is. Dat maakte de Kunstroute ook dit jaar weer een levendig en verrassend weekend. Dank voor de inzet van alle kunstenaars en creatievelingen die mensen enthousiast hebben gemaakt voor beeldende kunst.’

Online

Te weinig tijd gehad om de kunstenaars te bezoeken? Alle deelnemers van 2022 en hun werk zijn nog te vinden via lakenhal.nl/kunstroute.

Over de Kunstroute

In 1994 begonnen als initiatief van één kunstenaar, is de Kunstroute na 28 jaar één van de grootste culturele activiteiten van Leiden. Museum De Lakenhal biedt met de Kunstroute een podium aan beeldende kunst in alle soorten en maten; van schilderkunst tot keramiek, van fotografie tot hedendaags design, van sieraden tot performances. Een blik achter de schermen van de kunstenaar, een goed gesprek en de mogelijkheid om kunst te kopen zijn de ingrediënten.

Over Museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal is het stadsmuseum voor beeldende kunst, geschiedenis en kunstnijverheid van Leiden. Net als de stad combineren we een klassieke uitstraling met een eigentijds en eigenzinnig karakter.  

Noot voor de redactie | Niet voor publicatie

Neem voor meer informatie contact op met Resi van der Ploeg, projectleider Kunstroute Leiden, via r.van.der.ploeg@lakenhal.nl. Beeldmateriaal is hieronder te downloaden.