Home

22 juni 2021

Janneke van Asperen benoemd tot conservator oude kunst

Janneke van Asperen is per 1 juni 2021 benoemd tot conservator oude kunst bij Museum De Lakenhal. In deze functie is zij verantwoordelijk voor de collectie oude schilder- en beeldhouwkunst van het museum. Ze kijkt ernaar uit de komende jaren te werken met deze collectie, die uniek is vanwege de hoge kwaliteit van de Leidse oude meesters.

Janneke: “Leiden was in de 17de eeuw een broeinest van talent en vernieuwing. Kunstenaars als Rembrandt, Jan van Goyen en Jan Davidsz. de Heem legden hier de basis voor hun baanbrekende carrières. Allemaal werkten ze op een steenworp afstand van het museum. Ik verheug me er enorm op de collectie verder te onderzoeken om zo nieuwe verhalen naar boven te brengen.”

In juni 2020 startte Janneke van Asperen al bij Museum De Lakenhal als junior conservator. Ze volgt nu Christiaan Vogelaar op, die na ruim 30 jaar zijn taken als conservator oude kunst neerlegt. Christiaan blijft de komende tijd nog wel betrokken bij Museum De Lakenhal. Zo werken hij en Janneke nog samen aan een tentoonstelling rondom het Vanitasstilleven met zelfportret van David Bailly in 2023.

Christiaan: “Janneke is echt een jong talent. Na 33 jaar bij Museum De Lakenhal waar ik me mocht inzetten voor tal van tentoonstellingen, restauratieprojecten en aankopen, is het geweldig dat ik mijn taken aan haar kan overdragen met een meer dan gerust hart. Janneke ziet een prachtbaan tegemoet.”

Over Janneke

Janneke van Asperen studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, The New School in New York en The Courtauld Institute of Art in Londen. Ze specialiseerde zich in beeldende kunst uit de vroegmoderne tijd. Eerder werkte ze onder meer in de kunsthandel, bij het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Rijksmuseum in Amsterdam.

Foto: Diederick Bulstra