Home
persberichten

Persbericht 3 mei 2022

Leidenaars gezocht voor community kunstproject in Singelpark

Van Kade tot Zelfkant, een community kunstproject, start op 18 juni in het Leidse Singelpark en in Museum De Lakenhal. Participatiekunstenaars Sara Vrugt en Nina Mathijsen gaan in een reizend atelier traditioneel Leids ‘Saai’ maken; een lichte, geweven, wollen stof waar Leiden in de 17e eeuw beroemd om werd. Waar Leids textiel vroeger werd gemaakt door vele arbeidsmigranten, schakelen de kunstenaars nu de hulp van Leidenaars in. Aanmelden kan via de website. Tijdens het maakproces staan ze stil bij de rol van de migranten toen en nu.

Schapen scheren, wol spinnen, stof weven en keuren: Sara Vrugt en Nina Mathijsen organiseren alle stappen van het productieproces in en om het Singelpark, in nauwe samenwerking met Leidenaren van nu. De gebruikte materialen en gereedschappen zijn zo oorspronkelijk mogelijk, informatie over het 17e- eeuwse productieproces is aangeleverd door Museum De Lakenhal. Het Saai is een vereenvoudigde versie van het maakproces van het middeleeuws Leids laken dat tot 1574 populair was.

Meedoen

Deelnemers kunnen elke week van woensdag tot en met zaterdag aansluiten in het mobiele atelier. Ze worden door de kunstenaars op weg geholpen en leren nieuwe technieken. Het gehele maakproces duurt drie maanden, net zoals in de 17e eeuw. Uiteindelijk ontstaat er een lap Saai die volgens oorspronkelijk protocol wordt gekeurd en opgenomen in de collectie van Museum De Lakenhal.

Dit Leidse project kan niet zonder Leidenaars. Iedereen die wil meedoen kan zich nu aanmelden via vankadetotzelfkant.nl. Ervaring is niet nodig. Aanmelden is gratis en kan voor één of meerdere dagen.

Presentatie in het museum

Gedurende het maakproces is in Museum De Lakenhal de gelijknamige pop-up presentatie Van Kade tot Zelfkant te zien. Deze biedt historische context bij de activiteiten in het Singelpark. Curator Jori Zijlmans: “Als Leids stadsmuseum zijn wij erg blij met dit project waarin de geschiedenis tot leven komt. De stad Leiden is namelijk voor een groot deel gebouwd op de rijkdom die voortkwam uit de textielindustrie. Een industrie die zonder migranten nooit had kunnen floreren.”

Welkom in Leiden?!

Van Kade tot Zelfkant is onderdeel van de tentoonstelling Welkom In Leiden?! die sinds 2020 in het Singelpark te zien is. Vrijheid, grenzen en migratie staan hierin centraal. De singels waren ooit de grenzen van de stad, maar zijn nu juist een plek om mensen met elkaar te verbinden.

Kunstenaar Sara Vrugt: “Al eeuwenlang huisvest Leiden mensen die ergens anders vandaan komen: van Hugenoten tot textielarbeiders en vluchtelingen. Door het maakproces van Saai te doorlopen hopen Nina en ik dat we kunnen laten zien hoe belangrijk het is om nieuwe Leidenaars te blijven verwelkomen.”

Dit project wordt gerealiseerd in samenwerking met de Vrienden van het Singelpark, kunstenaars Sara Vrugt en Nina Mathijsen en Museum De Lakenhal. Van Kade tot Zelfkant is mogelijk gemaakt door de opdrachtgever Stichting Vrienden van het Singelpark, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds1818, het Mondriaanfonds en het VriendenLoterijfonds.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Neem voor meer informatie over Van Kade tot Zelfkant, beeldmateriaal en interviewverzoeken contact op met Sophie Jansen | info@vankadetotzelfkant.nl | 06-23095760

Sara Vrugt and Nina Mathijsen
Sara Vrugt and Nina Mathijsen photo: Sanne Vermaas