Home

Zondag 31 oktober

Maand van de Geschiedenis

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. En dit jaar doet Museum De Lakenhal ook weer mee! Met het jaarthema ‘Aan het werk’ als inspiratiebron organiseren we in oktober een lezing over recent onderzoek naar de 18e-eeuwse lakenhandelaar Daniel van Eijs, en een aantal rondleidingen over de werkomstandigheden in de Leidse lakenindustrie. Deelname aan deze activiteiten is gratis met een geldig entreebewijs. Vooraf reserveren is niet mogelijk, kijk op de dag zelf of er nog een plekje vrij is.

Zondag 31 oktober om 11.30 uur

Rondleiding ‘Aan het werk in de Leidse lakenindustrie’

De productie van wollen lakense stoffen bepaalt zeven eeuwen lang de identiteit en de positie van de stad Leiden. Door de textielnijverheid is Leiden in de 15e eeuw de grootste stad van Holland en in de 17e eeuw het belangrijkste textielcentrum van de wereld. Duizenden textielarbeiders uit de Zuidelijke Nederlanden, Engeland, Duitsland en Frankrijk, die om politieke of religieuze redenen hun land ontvluchten, vinden hier werk. Maar: de bloeiende handel heeft ook een keerzijde. Kinderarbeid is onderdeel van de Leidse textielindustrie en de stoffen worden gebruikt als ruilmiddel bij slavenhandel.

Onze rondleiders vertellen je graag meer over de zware werkomstandigheden in de Leidse lakenindustrie tijdens deze rondleiding. Reserveren voor de rondleiding is niet mogelijk. Ga vlak voor de starttijd naar de informatiebalie op de Achterplaats om te zien of er een plekje vrij is. Alvast meer lezen over de werkomstandigheden in de Leidse lakenindustrie?

Geweest: zondag 10 oktober om 14.00 uur

Lezing ‘Daniel van Eijs. Een zoektocht om aan het werk te blijven in de 18e eeuw’ door Sjoerd Ramackers

Daniel van Eijs (1688-1739) was een succesvol lakenhandelaar. Maar vanaf 1725 gaat het helemaal mis met de Leidse lakenindustrie, en Van Eijs gaat op zoek naar nieuwe manieren om aan het werk te blijven. Na een aantal onsuccesvolle pogingen besluit hij een erfenis te gebruiken om plantages te kopen. En ook al bevonden die plantages zich aan de andere kant van de wereld, Daniel was erg betrokken bij de werkzaamheden daar. Recent onderzoek van Museum De Lakenhal naar de brieven tussen Van Eijs en zijn assistent laten bijvoorbeeld zien hoe een Leidse ondernemer in de 18e eeuw dacht over slavernij.

Onderzoeker Sjoerd Ramackers vertelt je in deze lezing over Daniel van Eijs en zijn pogingen om aan het werk te blijven. Hij gaat in op de werkzaamheden die Van Eijs liet uitvoeren in Nederland, in Europese havensteden en op zijn plantages in Rio de Berbice. Reserveren voor de lezing is niet mogelijk. Ga vlak voor de starttijd naar het Auditorium om te zien of er een plekje vrij is. Neem ook je coronatoegangsbewijs en identiteitsbewijs mee. Alvast meer lezen over Daniel van Eijs?