Home

Museum De Lakenhal inspireerde, verwonderde en vernieuwde in 2012

1 januari 2013

Museum De Lakenhal in Leiden sluit het jaar succesvol af. Het museum kijkt terug op een jaar vol hoogtepunten, met in het voorjaar de aankoop van het vroegst bekende schilderij van Rembrandt, met groen licht voor de langverwachte restauratie en uitbreiding en met de vernieuwende tentoonstelling PARELEN, die nog te zien is t/m 13 januari. Ruim 45.000 mensen bezochten dit jaar het museum.

Terugblik 2012

Het voorjaar van 2012 stond in het teken van de veelzijdigheid en kwaliteit van de collectie, met presentaties als Toverlantaarns, Rondom De Stijl, de Leidse Koorboeken, Willem van der Nat en Floris Verster & Albert Verwey. Een groot deel van de collectie verscheen online en er werd een nieuw Collectieplan gepresenteerd. De aankoop van het vroegst bekende schilderij van Rembrandt van Rijn, de Brillenverkoper uit 1624-1625, betekende een mijlpaal; voor het eerst in de geschiedenis van stad en museum werd een werk van Rembrandt, die in 1606 in Leiden geboren werd, aan het stedelijke kunstbezit toegevoegd. In mei 2012 werd het Kaderbesluit Restauratie & Uitbreiding (2015-2016) ongewijzigd en vrijwel unaniem goedgekeurd door de Leidse gemeenteraad. Daarmee is de weg vrij voor de volgende stap, de architectenselectie, die in december 2012 van start is gegaan.

De tweede helft van 2012 was gewijd aan de vernieuwende tentoonstelling PARELEN in kunst, natuur & dans, die enthousiast werd ontvangen door het publiek, lovende recensies kreeg en als ‘best practice’ werd vermeld op de sites van diverse landelijke fondsen. Deze interdisciplinaire tentoonstelling werd samengesteld door gastcurator en choreograaf Karin Post. Zij creëerde een museale choreografie met bijdragen van o.a. Het Nationale Ballet, Jiri Kylian, LeineRoebana, Michael Schumacher en videopremières van Maura Biava, Koen Hauser, Daniëlle Kwaaitaal en Marijke van Warmerdam. De rode draad in PARELEN is een verhaal over een parelduikster, geschreven door scenarist Rob de Graaf en verteld door acteur Pierre Bokma. De totaalervaring van deze overrompelende tentoonstelling, waarin het hele museum een transformatie heeft ondergaan, heeft menig bezoeker verwonderd.

Museum De Lakenhal organiseerde daarnaast nog tal van andere projecten en activiteiten. Zo blikt het museum terug op een succesvolle serie Leidse Salons met onder meer bevlogen voordrachten van Arthur Japin en Nelleke Noordervliet en intieme muzikale optredens van zangeres Janne Schra en jazzpianist Rembrandt Frerichs. Het bijzondere samenwerkingsproject Utopisch Nest, dat het museum ontwikkelt met muziektheater-gezelschap De Veenfabriek, leidde tot verrassende projecten van componiste Anke Brouwer en beeldend kunstenaar Martijn Engelbrecht. Op 29 december vond in dat kader ook de New World Summit 2 van kunstenaar Jonas Staal plaats in De Waag in Leiden.

Vooruitblik 2013

De aftrap van het nieuwe jaar is de tentoonstelling Wereldschatten! Internationale topstukken uit de Universiteitsbibliotheek Leiden, die van 8 maart t/m 30 juni te zien is. Voor het eerst wordt in een aparte tentoonstelling een staalkaart van hoogtepunten getoond uit de schatkamer van de afdeling Bijzondere Collecties van deze unieke bibliotheek. Te zien zijn handschriften, bijzondere gedrukte werken, kaarten, atlassen, prenten, tekeningen (o.a. van Rembrandt) en foto's uit zowel de Westerse wereld als uit het Midden-Oosten en Azië, daterend van de middeleeuwen tot heden. De bibliotheek van de oudste universiteit van Nederland (1575), die meer dan vijf miljoen objecten bevat, bestond in 2012 maar liefst 425 jaar; alle reden om er een mooie tentoonstelling aan te wijden.

Met de presentatie Machtige glazen (30 mrt t/m 18 aug 2013) wordt de collectie gebrandschilderd glas van Museum De Lakenhal in een nieuw daglicht gesteld. Kwetsbare topstukken uit verschillende eeuwen, waaronder de 16de-eeuwse Gravenramen en een gloednieuw verworven 17de-eeuwse roemer, worden aan de hand van nieuwe inzichten aan het publiek getoond.

In het najaar van 2013 pakt Museum De Lakenhal uit met de omvangrijke, internationale tentoonstelling UTOPIA. Expressionisme en Constructivisme, 1900-1940. UTOPIA is van 20 september 2013 t/m 5 januari 2014 te zien, als opvolger van de succesvolle tentoonstelling Theo van Doesburg en de Internationale Avant-Garde, die Museum De Lakenhal in 2009 in samenwerking met Tate Modern in Londen presenteerde. In UTOPIA wordt de allesomvattende vernieuwingsdrang van kunstenaars, vormgevers en architecten uit de eerste helft van de 20ste eeuw gepresenteerd op basis van nieuwe kunsthistorische inzichten. Van theelepeltje tot wolkenkrabber werd het nieuwe leven destijds met een revolutionair, utopisch elan vormgegeven. Terwijl de expressionisten de nieuwe, vrije mens voorop stelden, creëerden de constructivisten, waaronder de kunstenaars van De Stijl, juist een mechanisch wereldbeeld. De tentoonstelling UTOPIA laat zien hoe kunstenaars van beide groeperingen met hun allesomvattende werk het leven opnieuw wilden uitvinden.

Toekenning subsidie digitale innovatie

Het SNS REAAL fonds stimuleert digitale innovatie in musea. Met het project ‘Hoe het laken uit Leiden verdween’ mag Museum De Lakenhal in 2013 met steun van het SNS REAAL fonds een digitale applicatie ontwikkelen die inzichtelijk maakt hoe meer dan zes eeuwen laken- en textielnijverheid hun sporen in de stad Leiden hebben achtergelaten.

Noot voor de redactie

Museum De Lakenhal is het museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van de stad Leiden. Tot de hoogtepunten uit de collectie behoren werken van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen, maar ook van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg, Jan Wolkers en Erwin Olaf. Museum De Lakenhal maakt kwaliteitsvolle tentoonstellingen van (inter)nationaal belang op basis van Leidse bronnen. Het museum profileert zich als een vernieuwend netwerkmuseum en verbindt heden en verleden door bezoekers te inspireren met oude en nieuwe gezichtspunten.

Informatie

Afdeling Publiekszaken
pr@lakenhal.nl