Home
persberichten

Persbericht 21 april 2022

Museum De Lakenhal start dementievriendelijke rondleidingen en workshops

Museum De Lakenhal lanceert Memorabel: een nieuw museumprogramma dat bestaat uit dementievriendelijke rondleidingen en workshops. Als eerste museum in Leiden bieden we hiermee mensen met dementie en hun dierbaren of zorgverleners de mogelijkheid samen iets moois te beleven in het museum, of in hun vertrouwde zorginstelling. Vanaf 5 mei organiseert het museum maandelijks een Memorabel-rondleiding of -workshop.

Dementie is volksziekte nummer 1 in Nederland. Er zijn vele initiatieven die de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun dierbaren bevorderen. Een daarvan is het bezoeken van een museum, onder begeleiding van een speciaal getrainde rondleider of workshopdocent. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van het VU medisch centrum (VUmc) naar het succesvolle Onvergetelijk-programma. Dit programma werd in 2013 ontwikkeld door het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven.

Voor het eerst in Leiden

Door heel Nederland zijn inmiddels musea die dementievriendelijke programma’s aanbieden, gebaseerd op de Onvergetelijk-methode. Maar nog niet in Leiden. Daar brengt Museum De Lakenhal verandering in met het Memorabel-programma. De rondleidingen en workshops biedt het museum tot en met 2023 gratis aan voor individuele bezoekers, en aan 50 groepen uit zorginstellingen. Dit is mogelijk dankzij de steun van Fonds 1818 en Stichting De Carolusgulden.

Het programma Memorabel is in handen van Anouk Heesbeen - de Vos, coördinator educatie & publieksprogramma. Zij vertelt: ‘De meerwaarde van het programma is dat mensen met dementie en hun dierbaren echt samen weer iets kunnen ervaren. Na de pilot kregen we al hele mooie reacties. Een zorgcoördinator gaf aan dat de bewoners hebben genoten. De verwondering en het plezier was duidelijk zichtbaar.’

Tanja Elstgeest, directeur, vertelt waarom het programma zo goed bij Museum De Lakenhal past: ‘Als stadsmuseum beheren we het collectieve geheugen van Leiden. Onze bijzondere collectie biedt allerlei aanknopingspunten voor het vertellen van verhalen en het ophalen van herinneringen. Zeker voor mensen die in de regio geboren en getogen zijn.’

Memorabel-rondleiding in Museum De Lakenhal
Memorabel-rondleiding in Museum De Lakenhal Foto: Taco van der Eb

In het museum

Vanaf 5 mei kunnen mensen met dementie en hun dierbaren iedere eerste donderdag van de maand van 14.30 tot 16.00 uur terecht voor een Memorabel-rondleiding of -workshop. Elke maand staat een ander thema centraal, met andere kunstwerken en bijbehorende opdrachten. Daarnaast kunnen zorginstellingen op een moment naar keuze een rondleiding of workshop boeken voor een eigen groep. Aanmelden voor de maandelijkse rondleiding of workshop kan via lakenhal.nl/memorabel. Groepen kunnen mailen naar boekingen@lakenhal.nl.

Op locatie

Het kan voor zorginstellingen ingewikkeld zijn om met een groep mensen met dementie naar Museum De Lakenhal toe te komen. We bieden daarom ook rondleidingen en workshops op locatie: onze rondleider of workshopdocent reist dan naar de zorginstelling in de regio toe met digitale reproducties van werken uit de collectie.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Heb je vragen over Memorabel? Neem contact op met Harriot Voncken, medewerker PR & Online Communicatie | h.voncken@lakenhal.nl | 06-34 36 41 91

Beelden voor pers