Home

Persbericht

18 mei 2017

Museum De Lakenhal opent voorplein op Dag van de Bouw

Voorplein exclusief voor publiek geopend

Tijdens de Dag van de Bouw op zaterdag 20 mei 2017 wordt het voorplein exclusief voor het publiek geopend. Een unieke kans voor een blik achter de schermen bij de restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal.

Laecken-Halle

Museum De Lakenhal vernieuwt! De restauratie van het oude 17e eeuwse gebouw en de voorbereiding voor de nieuwbouw is in volle gang. Om een blik te kunnen geven achter de schermen stelt het museum het 17e eeuwse voorhof van de oude Laecken-Halle op zaterdag 20 mei aanstaande, open voor publiek. Recent werd de overkapping boven dit voorplein verwijderd. Voor het eerst sinds 1992 is het voorplein en de voorgevel van de Laecken-Halle weer te zien in oorspronkelijke staat, hetzij nu in de steigers. De 17e eeuwse gevel wordt momenteel zorgvuldig gerestaureerd.

Dag van de Bouw

Tijdens de landelijke Dag van de Bouw op 20 mei 2017 is het voorhof van 10.00 – 16.00 uur exclusief geopend voor het publiek. Gedurende de gehele dag worden toelichtingen aangeboden door medewerkers van Museum De Lakenhal.

Restauratie en Uitbreiding

Museum De Lakenhal is momenteel gesloten in verband met restauratie en uitbreiding. De werkzaamheden nemen naar verwachting nog twee jaar in beslag. Topstukken uit de collectie zijn te zien in andere musea, zoals het Rijksmuseum, het Mauritshuis en het Frans Hals Museum. De restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal verloopt voorspoedig en het vooruitzicht is dat nog dit jaar het hoogste punt voor de nieuwbouw zal worden bereikt. Bouwcombinatie Nieuw Laecken, bestaande uit IBB Kondor, Koninklijke Woudenberg en Homij installatietechniek, voert de bouwwerkzaamheden uit. Architectenbureau Happel Cornelisse Verhoeven uit Rotterdam is aangetrokken voor de nieuwbouw en Julian Harrap Architecten uit Londen neemt de restauratie en uitbreiding voor haar rekening.

Museum De Lakenhal opent naar verwachting in het voorjaar van 2019 de deuren weer voor het publiek. Tijdens het landelijke Rembrandtjaar in 2019 presenteert Museum De Lakenhal in het najaar de tentoonstelling ‘Jonge Rembrandt’, in samenwerking met het Ashmolean Museum in Oxford.

Noot voor de redactie

Museum De Lakenhal is het museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van de stad Leiden. Tot de hoogtepunten uit de collectie behoren werken van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen, maar ook van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg, Jan Wolkers en Erwin Olaf. Museum De Lakenhal maakt kwaliteitsvolle tentoonstellingen van (inter)nationaal belang op basis van Leidse bronnen. Het museum profileert zich als een vernieuwend netwerkmuseum en verbindt heden en verleden door bezoekers te inspireren met oude en nieuwe gezichtspunten.

Zaterdag 20 mei wordt de twaalfde editie van de Dag van de Bouw gehouden. Deze editie belooft een bijzondere dag te worden. Naast de bouw- en infrabedrijven doen dit jaar ook de gespecialiseerde aannemers en de installateurs mee. Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra en UNETO-VNI organiseren deze Dag van de Bouw.

Bijschriften

  • Museum De Lakenhal in de steigers, foto: Hielco Kuipers

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Minke Schat, hoofd publiek Museum De Lakenhal T 06 11 01 88 31 E m.schat@lakenhal.nl lakenhal.nl