Home

Museum De Lakenhal presenteert programma & activiteiten Voorjaar | Zomer 2012

5 april 2012

In Museum De Lakenhal zijn tot eind augustus bijzondere presentaties gewijd aan de Brillenverkoper van Rembrandt van Rijn, aan Floris Verster en dichter Albert Verwey en aan de vroege jaren van De Stijl. Daarnaast worden de 18e-eeuwse toverlantaarnplaten uit de collectie weer tot leven gewekt. Er is een gevarieerd activiteitenprogramma voor alle leeftijden.

De vroege Stijl t/m 13 januari 2013

In 1917 richtte Theo van Doesburg in Leiden het tijdschrift De Stijl op, dat door de betrokkenheid van kunstenaars als Piet Mondriaan en Bart van der Leck wereldberoemd is geworden. In deze zaal is een keuze uit het vroege werk van Van Doesburg en Leidse tijdgenoten zoals Harm Kamerlingh Onnes en Hendrik Valk te bewonderen.

Rondom Jan Toorop en H.P. Bremmer 1890 – 1930 t/m 13 januari 2013

Rondom een nieuwe aankoop van het museum is een kleine presentatie ingericht. Centraal staat het gepointilleerd schilderij van Jan Toorop getiteld: Twee bomen, ca. 1897. Toorop woonde indertijd in Katwijk en werd – ook internationaal – erkend als een groot en belangrijk kunstenaar. Hij zorgde voor een frisse wind binnen het Leidse kunstklimaat en beïnvloedde met zijn gepointilleerde schilderstijl onder anderen de kunstenaars H.P. Bremmer, Jan Vijlbrief, Thorn Prikker en Van Daalhoff.

Toverlantaarns 31 maart t/m 12 augustus 2012

Museum De Lakenhal bezit de mooiste museale verzameling 18e eeuwse toverlantaarnplaten van Nederland. In deze zaal worden originele toverlantaarns getoond met bijbehorende beelden van sprookjes, tronies en landschappen. Voor de jeugd zijn er interactieve installaties gemaakt. Voor volwassenen is er een erotisch kabinet.

Floris Verster en Albert Verwey 7 april t/m 12 augustus 2012

Floris Verster was rond 1888 een van de belangrijkste schilders in Nederland, als wegbereider van de avant-garde. Hier wordt zijn werk getoond in samenhang met gedichten van Albert Verwey en andere tijdgenoten van de zogenaamde Tachtigers.

De Leidse Koorboeken 7 april t/m 12 augustus 2012

Enkele jaren geleden werd in Leiden een kerkschat herontdekt: zes koorboeken uit de Pieterskerk, met meerstemmige kerkmuziek uit de 15e en vroeg 16e eeuw. In deze zaal zijn de drie mooiste koorboeken te zien. Ook de muziek is er te horen, uitgevoerd door het Egidius Kwartet.

Activiteiten

De komende maanden worden diverse activiteiten rondom de presentaties georganiseerd zoals lezingen, toverlantaarnvoorstellingen, workshops, Utopisch Nest en De Leidse Salon.

Voor de actuele tentoonstellingen, het volledige activiteitenprogramma en de digitale museumbrochure, zie ook www.lakenhal.nl

Noot voor de redactie

Museum De Lakenhal is het museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van de stad Leiden. Tot de hoogtepunten uit de collectie behoren werken van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen, maar ook van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg, Jan Wolkers en Erwin Olaf. Museum De Lakenhal maakt kwaliteitsvolle tentoonstellingen van (inter)nationaal belang op basis van Leidse bronnen. Het museum profileert zich als een vernieuwend netwerkmuseum en verbindt heden en verleden door bezoekers te inspireren met oude en nieuwe gezichtspunten.

Informatie

Afdeling Publiekszaken
pr@lakenhal.nl