Home

28 januari 2020

Museum De Lakenhal presenteert ‘Young Artists in Residence’

Van 2 tot en met 9 februari is de tentoonstelling ‘Young Artists in Residence’ te zien in Museum De Lakenhal in Leiden. Ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Jonge Rembrandt – Rising Star’ kregen tien creatieve talenten uit het voortgezet onderwijs de kans om in Museum De Lakenhal hun artistieke talent te ontplooien. Onder begeleiding van beeldend kunstenaar Roos Tulen hebben zij de afgelopen tijd gewerkt aan hun interpretatie van het zintuig ‘smaak’. Het eindresultaat van de masterclasses wordt getoond in het Atelier van Museum De Lakenhal.

Smaak

Op 18-jarige leeftijd werkte Rembrandt van Rijn aan een serie schilderijen waarin de zintuigen de hoofdrol spelen: het gehoor, het gevoel, de reuk en het zicht. ‘De brillenverkoper’ is de verbeelding van het zicht. Dit paneel maakt deel uit van de collectie van Museum De Lakenhal. De drie andere schilderijen zijn in particulier bezit. Uit deze serie zintuigen ontbreekt tot nu toe de verbeelding van de smaak. Aan de tien jonge talenten werd de volgende vraag voorgelegd: hoe verbeeld jíj als jonge kunstenaar het zintuig ‘smaak’? In vier masterclasses werkten de Young Artists in Residence, aan de hand van opdrachten, aan hun persoonlijke, artistieke interpretatie van dit zintuig. De resultaten van dit bijzondere proces zie je in de tentoonstelling ‘Een kwestie van smaak. Young Artists in Residence 2019-2020’, die zelf door de jongeren is ingericht.

Ogen dicht

De talenten kijken positief terug op de masterclasses. Zoals één van hen het mooi verwoordde: “Tijdens de masterclasses zijn mijn ogen geopend door ze te sluiten. Letterlijk. Een van onze eerste tekeningen hebben we opgezet met onze ogen dicht. Hierdoor konden we leren te werken zonder bang te zijn voor het maken van fouten. Dit principe bleef alle masterclasses heel belangrijk en ik heb hier zeker van geleerd. Ik durf meer te experimenteren. Ik zie mijn schilderij voor deze expositie dus ook echt als een stap in mijn ontwikkelproces als jonge artiest.”

Jaarlijks terugkerend programma

Young Artists in Residence is een jaarlijks terugkerend programma voor scholieren uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Aan de editie van 2019-2020 deden leerlingen mee van het Marecollege, het Da Vinci College Kragerstraat, het Leonardo College en het Vlietland College. Het programma is mede mogelijk gemaakt door Winsor & Newton, een toonaangevende leverancier van kunstenaarsmaterialen.

Bezoektijden tentoonstelling

De tentoonstelling ‘Een kwestie van smaak. Young Artists in Residence 2019-2020’ is van zondag 2 februari tot en met zondag 9 februari te zien in het Atelier van Museum De Lakenhal. Het museum is geopend op dinsdag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur. De toegang tot de presentatie is gratis met een geldig entreebewijs voor het museum.

Tentoonstelling Jonge Rembrandt - Rising Star

Van experiment tot meesterwerk. Ontdek en herken de wereldberoemde Rembrandt in zijn vroegste werk. Zijn lef en potentie zie je in de tentoonstelling Jonge Rembrandt - Rising Star in Museum De Lakenhal. De tentoonstelling, inclusief het werk ‘De Brillenverkoper’ uit de zintuigenserie van Rembrandt, is te zien tot en met 9 februari. Tickets zijn online verkrijgbaar via lakenhal.nl/tickets.

Over Museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal is het museum voor beeldende kunst, geschiedenis en kunstnijverheid van de stad Leiden. Het roemruchte verleden van de stad wordt belicht in zeven collectiepresentaties, waaronder De Bakermat van de Gouden Eeuw, Leiden Universiteitsstad, Het Beleg en Ontzet van Leiden en Zeven Eeuwen Leids Laken. De internationaal bekend collectie bevat tal van hoogtepunten zoals Lucas van Leydens ‘Laatste Oordeel’ (1526-27), fraai gebrandschilderd glas en schilderijen van Rembrandt en tijdgenoten. Sinds 1874 is het museum gevestigd in een monumentale, 17e-eeuwse keurhal voor wollen stoffen, die in 2017-2019 zorgvuldig werd gerestaureerd en uitgebreid met moderne architectuur. Door de bijzondere ontmoetingen tussen heden en verleden die hier plaatsvinden, is Museum De Lakenhal een inspiratiebron voor iedereen!

Meer informatie, niet voor publicatie:

Neem voor meer informatie contact op met Selma van der Meijs, medewerker communicatie & marketing Museum De Lakenhal, s.van.der.meijs@lakenhal.nl / 071 516 53 73.