Home

Museum De Lakenhal verwondert met Toverlantaarns

12 maart 2012

Museum De Lakenhal bezit een onontdekte schat: de mooiste museale verzameling van 18e-eeuwse toverlantaarnplaatjes van Nederland. De voorloper van de diaprojector en de bioscoopfilm en wordt het komende half jaar weer tot leven gewekt in Museum De Lakenhal. De kleine, handgeschilderde kunstwerkjes op glas werden vroeger met behulp van toverlantaarns op de muur geprojecteerd, ter lering en vermaak van kinderen en volwassenen. Naast de originele platen en lantaarns worden eigentijdse, interactieve installaties gepresenteerd en zijn er live-voorstellingen te zien om de sfeer van vroeger te proeven.

Laterna magica

De toverlantaarn werd halverwege de 17e eeuw uitgevonden, vrijwel zeker door de Nederlandse wetenschapper Christiaan Huygens. De projectie van een beeld op een witte muur had voor de toenmalige toeschouwer zoiets magisch dat de lantaarns al snel bekend stonden als ‘laterna magica’: toverlantaarn. Geleerden gebruikten de lantaarn om de wetten van de optica mee uit te leggen. Vermogende mensen schaften er één aan voor hun verzameling en om voorstellingen te geven voor vrienden. Ook waren er al gauw rondtrekkende lantaarnisten, die stad en land afreisden om op kermissen voorstellingen te geven voor het volk. Zo bereikte de toverlantaarn al in de 18e eeuw een breed publiek.

Leidse productie

In de eerste helft van de 18e eeuw werden de beste lantaarns gemaakt in het atelier van de Leidse instrumentenmaker Jan van Musschenbroek. Het atelier zorgde zelf voor beschilderde plaatjes bij de lantaarns, waarvan een indrukwekkende verzameling zich nog altijd in de collectie van Museum De Lakenhal bevindt. Behalve allerlei vermakelijke beelden zoals dwergen en apen, groteske koppen en Comedia dell’Arte-figuren, werden ook erotische voorstellingen gemaakt. Vandaar dat in de tentoonstelling ook een speciaal ‘erotisch kabinet’ is opgenomen. In de 19e eeuw beleefde de toverlantaarn zijn grootste bloeiperiode. Door nieuwe technieken werden de toverlantaarns steeds beter en goedkoper, waardoor steeds meer mensen ervan konden genieten. Uit deze tijd stammen de massaproductieplaatjes, waarvan De Lakenhal ook kenmerkende exemplaren bezit.

Interactief

Op de tentoonstelling is de ontwikkeling van de lantaarn en de bijbehorende plaatjes in beeld gebracht, van de vroege 18e eeuw tot de uiteindelijke neergang na de uitvinding van de film. Het Rotterdamse mediacollectief Rnul Interactive maakte drie interactieve installaties die bezoekers in staat stellen zelf in de huid van de lantaarnist te kruipen. Tijdens de tentoonstelling worden verschillende live-toverlantaarnvoorstellingen gegeven, die nog altijd leuk zijn voor jong en oud.

Collectie

Een bezoek aan Museum De Lakenhal is altijd bijzonder vanwege het monumentale gebouw en de hoogwaardige collectie. Tot het einde van deze zomer zijn vier speciale presentaties te zien, gewijd aan de ‘Brillenverkoper’ van Rembrandt van Rijn, aan Floris Verster en zijn bijzondere band met de dichter Albert Verwey, en aan de vroege jaren van De Stijl, die in 1917 door Theo van Doesburg in Leiden werd opgericht.

Museum De Lakenhal maakt beeldende kunst, kunstnijverheid en geschiedenis in Leiden toegankelijk voor een breed publiek om hen te inspireren en bij te dragen aan hun ontwikkeling. Grote meesters als Rembrandt, Jan Steen, Theo van Doesburg en Erwin Olaf zijn in het museum te bewonderen.

Noot voor de redactie

Museum De Lakenhal is het museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van de stad Leiden. Tot de hoogtepunten uit de collectie behoren werken van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen, maar ook van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg, Jan Wolkers en Erwin Olaf. Museum De Lakenhal maakt kwaliteitsvolle tentoonstellingen van (inter)nationaal belang op basis van Leidse bronnen. Het museum profileert zich als een vernieuwend netwerkmuseum en verbindt heden en verleden door bezoekers te inspireren met oude en nieuwe gezichtspunten.

Informatie

Afdeling Publiekszaken
pr@lakenhal.nl