Home

Museum De Lakenhal vraagt aandacht voor vaste collectie

11 januari 2012

Na het succesvolle tentoonstellingsjaar 2011 organiseert Museum De Lakenhal in Leiden dit jaar een reeks collectiepresentaties. Beroemde kunstenaars en bijzondere onderwerpen uit de eigen verzameling krijgen in nieuwe opstellingen extra aandacht.

t/m 19 februari 2012: Rondom De Stijl, collectiepresentatie

De eerste collectiepresentatie is gewijd aan de vroege Stijl. In Leiden richtte Theo van Doesburg in 1917 het tijdschrift De Stijl op. In Leiden had hij een atelier en ontwikkelde samen met andere kunstenaars het proces van het doorbeelden, het maken van steeds abstractere kunst. De presentatie Rondom De Stijl laat het vroege werk van Van Doesburg zien, waaronder enkele door hem ontworpen stoelen en zijn eerste volledig abstracte schilderij Sfeer. Hendrik Valk, Theo Lohman en Harm Kamerlingh Onnes zijn vertegenwoordigd met schilderijen, tekeningen en ontwerpen die eveneens getuigen van de zoektocht naar het geabstraheerde beeld. Van Harm Kamerlingh Onnes is het grote schilderij De Stad te zien dat hij in 1917 maakte en een onlangs verworven affiche voor de eerste tentoonstelling van de Leidse Kunstclub de Sphinx. Een aparte aanvulling op de presentatie bestaat uit schilderijen van Bram van Velde en zijn broer Geert van Velde. Beide kunstenaars werkten in dezelfde periode, maar hun schilderijen getuigen juist van een steeds vrijere uitdrukkingswijze en laten de invloed van het expressionisme en van Vincent van Gogh zien.

t/m 4 maart 2012: Willem van der Nat, collectiepresentatie

Voor de schilderijen en schetsen van Willem Hendrik van der Nat (1864-1929) is een aparte zaal opnieuw ingericht. Van der Nat behoorde tot een groep Leidse schilders die zich liet inspireren door de Haagse School. Ondanks de vaak lange wandelingen die hij in de omgeving van Leiden en op de Veluwe maakte, schilderde hij weinig vergezichten. Hij was vooral bekend als schilder van dieren, vooral schapen en geiten, die hij als levende schepsels met een eigen identiteit op de voorgrond plaatste. In 2010 en 2011 verwierf Museum De Lakenhal van deze Leidse schilder het stadsgezicht met de Waardgracht in Leiden en zeven schetsboeken uit de periode 1910-1924. Deze werken zijn ook opgenomen in de collectiepresentatie.

Dit jaar volgen nog vier collectiepresentaties:

10 maart t/m 13 januari 2013
Opnieuw een bijzondere presentatie gewijd aan de kunstenaarsbeweging DE STIJL. Nu ook met de glas-in-loodramen van Theo van Doesburg en als aparte aanvulling enkele schilderijen van H.P. Bremmer en het onlangs aangekochte Landschap met bomen van Jan Toorop.

31 maart t/m 12 augustus 2012
Met de grootste en vroegste collectie TOVERLANTAARNS van Nederland heeft het museum een bijzondere schat in haar bezit. In een interactieve presentatie worden de oorspronkelijke toverlantaarnbeelden via eigentijdse multimedia opnieuw getoond.

7 april t/m 12 augustus 2012
Schilderijen van FLORIS VERSTER zijn nu te zien in samenhang met teksten van zijn vriend ALBERT VERWEY. In dezelfde periode besteedt Museum De Lakenhal, in samenwerking met het Egidius Kwartet, voor het derde jaar aandacht aan de beroemde LEIDSE KOORBOEKEN uit de 16e eeuw.

Met de nieuwe presentaties vraagt Museum De Lakenhal extra aandacht voor de kunstwerken die weliswaar niet alle nieuw zijn, maar het verdienen om opnieuw en in een vernieuwde context te worden gepresenteerd. Rondom de collectiepresentaties worden diverse publieksactiviteiten ontwikkeld zoals lezingen, rondleidingen en workshops voor jong en oud. Zie lakenhal.nl.

Noot voor de redactie

Museum De Lakenhal is het museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van de stad Leiden. Tot de hoogtepunten uit de collectie behoren werken van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen, maar ook van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg, Jan Wolkers en Erwin Olaf. Museum De Lakenhal maakt kwaliteitsvolle tentoonstellingen van (inter)nationaal belang op basis van Leidse bronnen. Het museum profileert zich als een vernieuwend netwerkmuseum en verbindt heden en verleden door bezoekers te inspireren met oude en nieuwe gezichtspunten.

Informatie

Afdeling Publiekszaken
pr@lakenhal.nl