Home

Edwin Oudshoorn presenteert Nieuw Leids Laken #3 voor Museum De Lakenhal

Modeontwerper Edwin Oudshoorn presenteert in mei zijn nieuwe stofontwerp voor het project Nieuw Leids Laken. De collectie Amphora-aardewerk van Museum De Lakenhal, dat gekenmerkt wordt door sierlijke, florale elementen, diende als inspiratiebron voor zijn design. Edwin Oudshoorn is de derde in een reeks van vijf kunstenaars en ontwerpers die een nieuw geweven wollen stof ontwikkelen, geïnspireerd op de collectie van het museum. Nieuw Leids Laken #1 en #2 zijn ontworpen door respectievelijk kunstenaar Christie van der Haak en textielontwerper Mae Engelgeer. De exclusieve stoffen zijn vanaf het voorjaar 2019 verkrijgbaar in de winkel van het vernieuwde Museum De Lakenhal.

Leids Laken

In de zeventiende eeuw is Leiden het belangrijkste lakencentrum van de wereld. Leids Laken is een geweven en vervolgens vervilte wollen stof, die onder andere werd gebruikt voor kleding en meubels. De Leidse lakens zijn te herkennen aan de aangehechte lakenloodjes. In de Gouden Eeuw zijn de stoffen uit Leiden zo populair dat deze wereldwijd worden verscheept. Voor de Leidse lakens komen grondstoffen als wol, katoen, zijde en kleurstoffen uit Zuid-Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika naar Leiden. Duizenden textielarbeiders maken van deze grondstoffen het beroemde Leidse Laken. Om de kwaliteit te waarborgen richt het stadsbestuur zeven keurhallen voor verschillende stofgroepen op. De in 1641 geopende keur- en verkoophal de 'Laecken-Halle' (Lakenhal), waar sinds 1874 het museum is gevestigd, is hiervan de belangrijkste. Met het project Nieuw Leids Laken blaast het museum de textielgeschiedenis nieuw leven in.

Edwin Oudshoorn

Modeontwerper Edwin Oudshoorn (Lisse, 1980) is een ware ambachtsman, die zijn liefde voor het leven vertaalt in gelaagde collecties met een zeer herkenbare signatuur. Hij is een van de meest romantische Nederlandse ontwerpers wiens werk overdadig is gedecoreerd. Voor zijn creaties gebruikt hij zachte, lichte stoffen, tule, handgekleurde zijde en zachte wol, naast borduursels, kraaltjes en kristallen. Zijn creaties zijn in diverse musea te bewonderen, waaronder het Rijksmuseum, Het Gemeentemuseum in Den Haag, Stedelijk Museum Amsterdam, Teylers Museum en Musée de la Vie Romantique in Parijs.