Home

19 oktober 2018

Leiden verwerft artistieke nalatenschap Jan Wolkers

Museum De Lakenhal en de Universitaire Bibliotheken Leiden hebben de nalatenschap van Jan Wolkers (1925-2007) voor Leiden verworven. De wens van de schrijver en kunstenaar en zijn echtgenote Karina om de collectie in Leiden onder te brengen is hiermee in vervulling gegaan. Door deze verwerving blijft het werk van een van Nederlands belangrijkste en meest veelzijdige kunstenaars van na de Tweede Wereldoorlog behouden en beschikbaar voor expositie, onderwijs en onderzoek.

Persoonlijk en literair archief

De door de Universitaire Bibliotheken Leiden verworven nalatenschap omvat het literaire en persoonlijke archief van Wolkers, die bestaat uit vele honderden stukken zoals brieven, dagboeken, familiefoto’s, aantekeningen, typoscripten, drukproeven en nog veel meer. Een belangrijk deel van het materiaal is gerelateerd aan literair werk als Kort Amerikaans, Een roos van vlees, Terug naar Oegstgeest, De walgvogel, De doodshoofdvlinder en de vroege verhalenbundels. Daarnaast zijn er brieven en documenten rond opdrachten voor beeldend werk en rond de verfilming van Turks fruit en andere romans. Verder zijn er circa 220 tekeningen, waaronder alle vroege zelfportretten, dier- en plantenstudies, landschappen, modeltekeningen, tekeningen in relatie tot beeldhouwwerken en selectie uit Wolkers’ late aquarellen.

17 beeldende werken

Wolkers is in de collectie van Museum De Lakenhal op dit moment spaarzaam vertegenwoordigd met drie werken. Dat verandert door de verwerving van een representatieve selectie van zeventien beeldende werken. Het betreft onder meer Wolkers’ vroegste figuratieve werk, de geometrisch-materiële reliëfs van begin jaren zestig, de meer conceptuele, experimentele assemblages van de jaren zeventig en het eerste ‘lichtschilderij’ (1988).

Leiden

Wolkers werd in Oegstgeest geboren en bracht daar zijn jeugd door. Als tiener legde hij, op zijn zwerftochten door de omgeving, de natuur in en rondom Leiden vast in tekeningen, aquarellen en eerste schilderijen. Zijn gereformeerde opvoeding en zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn bepalend geweest voor zijn ontwikkeling, evenals de culturele rijkdom van Leiden. In zijn jonge jaren kwam Wolkers vanuit Oegstgeest naar de stad die voor hem een vrijhaven was.

De verwerving van de nalatenschap van Jan Wolkers is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Karina Wolkers, Mondriaan Fonds, Vereniging Rembrandt, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Leiden, Vrienden Universitaire Bibliotheken Leiden, Leids Universiteits Fonds en Stichting Zabawas.