Home

14 mei 2020

Museum De Lakenhal heropent op 2 juni met uitgestelde tentoonstelling ‘Pilgrims naar Amerika’

Op dinsdag 2 juni heropent Museum De Lakenhal met de tentoonstelling ‘Pilgrims naar Amerika – en de grenzen van vrijheid’. De tentoonstelling zou aanvankelijk vanaf eind maart te zien zijn, maar door COVID-19 moest ook Museum De Lakenhal de deuren noodgedwongen sluiten. De tentoonstelling is verlengd en in het Leidse museum te zien van 2 juni t/m 13 september 2020.

De tentoonstelling zou tevens de start zijn van Leiden400, de internationale herdenking van het Pilgrimjaar. Door het coronavirus is een aantal evenementen die speciaal voor het Pilgrimjaar ontwikkeld zijn doorgeschoven, zo ook de officiële opening die eind maart zou plaatsvinden. Leiden400 heeft echter een alternatief: zaterdag 16 mei aanstaande kun je van 16:00 tot 20:00 uur via livestreaming ‘meelopen’ in de voetsporen van de Pilgrims in Leiden. De organisatie neemt je mee op een stadswandeling door de historische binnenstad, langs de musea (waaronder Museum De Lakenhal) en Pilgrim-gerelateerde locaties. De Engelstalige opening is onder andere te volgen op Facebook Mayflower400 NL en Leiden, Stad van Ontdekkingen en het Facebook-kanaal van Museum De Lakenhal.

Grenzen van vrijheid

In de tentoonstelling ‘Pilgrims naar Amerika - en de grenzen van vrijheid’ volgen we de opmerkelijke reis van een groep religieuze vluchtelingen die aan het begin van de zeventiende eeuw vanuit Engeland via Nederland naar Amerika trokken. Welke grenzen kwamen deze Pilgrims tegen in hun zoektocht naar vrijheid? Hoe gingen ze daarmee om? Hoe komt het dat deze reis zulke mythische vormen heeft aangenomen? En wat vertelt het historische Pilgrimverhaal ons nu, precies 400 jaar later, over grenzeloze vrijheid?

Welke keuze had je zelf gemaakt?

In elke tentoonstellingszaal staat een interactieve reflectieruimte die bezoekers uitdaagt zich te verplaatsen in de keuzes die de Pilgrims 400 jaar geleden maakten. Anouk Heesbeen-de Vos (Coördinator Publieksprogramma): “De Pilgrims waren geen historische figuren maar mensen. De keuzes die ze maakten hadden een enorme impact. Vandaag de dag maken ook wij keuzes die impact hebben op onze omgeving en op de toekomst. Daar zijn we ons misschien niet altijd van bewust. Door bezoekers in de reflectieruimtes prikkelende vragen te stellen, willen we hen stimuleren om over deze keuzes na te denken.” Zo worden heden en verleden in de tentoonstelling op een persoonlijke manier met elkaar verbonden.

Maatregelen

Museum De Lakenhal neemt maatregelen om de bezoekersstroom volgens de huidige richtlijnen van de overheid te laten verlopen. Zo kunnen bezoekers alleen van tevoren een online ticket kopen en wordt er een beperkt aantal mensen toegelaten in het museum. Online tickets zijn vanaf eind mei te koop via de website van het museum.

Leiden400

De tentoonstelling is onderdeel van het Pilgrimjaar - Leiden400. Dit is een inhoudelijke alliantie tussen Erfgoed Leiden en Omstreken, Leiden Marketing, Pieterskerk Leiden en Museum De Lakenhal. De alliantie sluit aan op de internationale herdenking van het Pilgrimjaar, waarvan de Verenigde Staten, de Wampanoag Nation in Massachusetts, het Verenigd Koninkrijk en Nederland deel uitmaken. In deze inclusieve herdenking wordt het verhaal van de Pilgrims en de culturen en plaatsen waarmee ze in contact kwamen uitgebreid belicht. Daarbij ligt de focus op thema's die deze herdenking relevant en urgent maken in het hier en nu, zoals migratie, tolerantie en onderdrukking.