Home

15 mei 2018

Ontwerp Nieuw Leids Laken #3 voor Museum De Lakenhal

Modeontwerper Edwin Oudshoorn presenteert eigen wollen stof

Speciaal voor Museum De Lakenhal ontwierp Edwin Oudshoorn een wollen stof: Nieuw Leids Laken #3. Met deze stof creëerde hij een bijzondere jurk. Stofontwerp én jurk zijn vandaag feestelijk gepresenteerd in Hôtel Droog, het centrum van de Amsterdamse textielindustrie in de Gouden Eeuw. Oudshoorn liet zich bij zijn ontwerp inspireren door de sierlijke collectie Amphora-aardewerk van Museum De Lakenhal. Het museum is op dit moment gesloten voor restauratie en uitbreiding. In het voorjaar van 2019 vindt de feestelijke heropening plaats. De jurk wordt opgenomen in de museumcollectie en is straks in het vernieuwde museum te zien. De exclusieve wollen stof is vanaf dan per strekkende meter te koop in de museumwinkel.

Nieuw Leids Laken

Edwin Oudshoorn is de derde ontwerper - na Christie van der Haak en Mae Engelgeer - die een geweven wollen stof ontwikkelde, geïnspireerd op de collectie van het museum. Leiden stond zeven eeuwen lang bekend om zijn Leids Laken, een wollen stof van hoge kwaliteit. De laatste fabriek die deze stof produceerde sloot in 1977 de deuren. De drie ontwerpers kregen de opdracht om een gloednieuwe stof te creëren op basis van oude ambachten en nieuwe technieken, net als de Leidse Lakens van weleer. Hiervoor kregen zij toegang tot de uitgebreide stoffen- en stalencollectie van het museum. Met het project Nieuw Leids Laken blaast het museum de textielgeschiedenis nieuw leven in.

Ontwerp Edwin Oudshoorn

Edwin Oudshoorn werd bij zijn stofontwerp geïnspireerd door de collectie Amphora-aardewerk en de collectie stofstalen van Museum De Lakenhal. In dit hoogwaardige aardewerk staan sierlijke en abstracte motieven centraal die zijn gebaseerd op florale en dierlijke decors. Deze elementen vertaalde Edwin Oudshoorn naar een eigen ontwerp van florale patronen, vogels, vlinders en geabstraheerde vormen in felle zomerse kleuren zoals rood, geel en roze. De ontwerper koos een dunne, soepele, crèmekleurige wollen stof met een ingeweven raster van bronskleurig chenilledraad, dat de ruiten van historische stofstalen en hun envelopjes weerspiegelt. Hierop printte hij zijn zeer gelaagde en uitbundige ontwerp. Het raster vormt een stoer contrast met het kleurrijke patroon: een spannende hedendaagse vertaling van Leids Laken.

Amphora

De productie en kwaliteit van aardewerk in en rondom Leiden maakte rond 1900 een grote bloei door. Een van de aardewerkfabrieken was de Tegel- en Fayencefabriek Amphora uit Oegstgeest, die vanaf 1907 tot 1937 in werking was. Amphora produceerde vanaf het begin een gevarieerde collectie sier- en gebruiksvoorwerpen en maakte snel naam met de technische hoogstaande kwaliteit en de verzorgde uitvoering van de producten. In 2005 verwierf Museum De Lakenhal een omvangrijke privécollectie van sieraardewerk, tegels en tegeltableaus van Amphora. Deze collectie bestaat uit meer dan 200 objecten, een bijna compleet overzicht van de door Amphora gemaakte producten.

Over Edwin Oudshoorn

Modeontwerper Edwin Oudshoorn (Lisse, 1980) is een ware ambachtsman, die zijn liefde voor het leven vertaalt in gelaagde collecties met een zeer herkenbare signatuur. Hij is een van de meest romantische Nederlandse ontwerpers wiens werk overdadig is gedecoreerd. Voor zijn creaties gebruikt hij zachte, lichte stoffen, tule, handgekleurde zijde en zachte wol, die hij combineert met borduursels, kraaltjes en kristallen. Zijn creaties zijn in diverse musea te bewonderen, waaronder het Rijksmuseum, Het Gemeentemuseum in Den Haag, Stedelijk Museum Amsterdam, Teylers Museum, Musée de la Vie Romantique in Parijs en binnenkort Museum De Lakenhal in Leiden.