Home

1 maart 2019

Vernieuwd Museum De Lakenhal: museum van en voor Leiden met presentaties van middeleeuwse tijd tot en met hedendaagse kunst

Vanaf de feestelijke heropening van Museum De Lakenhal zal de collectie beeldende kunst, kunstnijverheid en geschiedenis weer volop te zien zijn in de gerestaureerde museumzalen. Daarbij staan zeven kernverhalen centraal, van de 16e eeuw tot nu. De nieuwe vleugel wordt exclusief gewijd aan tijdelijke tentoonstellingen. Alle presentaties in het vernieuwde museum zijn gebaseerd op Leidse bronnen. Nieuwsgierig? In juni wordt Museum De Lakenhal weer teruggegeven aan het publiek. Tijdens een vrij toegankelijk openingsfestival van 20 t/m 23 juni is iedereen welkom.

Hedendaagse kunst

De nieuwe tentoonstellingszalen worden ingewijd met twee tentoonstellingen van hedendaagse kunst. Voor het nieuwe gebouw van Museum De Lakenhal moesten vier huizen van rond 1900 aan de Lammermarkt wijken. Om aan deze panden en hun geschiedenis een laatste eerbetoon te brengen, realiseerde kunstenaar Marjan Teeuwen in 2015 het monumentale project Verwoest Huis Leiden. De fotoserie die zij hiervan maakte, werd verworven voor de museumcollectie en is vanaf juni te zien. In de tweede tentoonstellingszaal wordt een serie werken van de Vlaamse Karin Borghouts gepresenteerd, waarin de transformatie van het museumgebouw is vastgelegd. Vanaf 2016 volgde Borghouts met haar fotocamera het verbouwingsproces in Museum De Lakenhal. Talloze keren dwaalde zij door het museum, speurend naar krachtige beelden van sloopmomenten, van hervonden historische constructies en van de verbouwingschaos, met oog voor soms onopvallende maar evengoed bijzondere details.

Negen eigentijdse kunstopdrachten voor vernieuwd museum

Vanaf juni is ook het resultaat te zien van de negen kunstopdrachten die Museum De Lakenhal gaf tijdens de restauratie en uitbreiding, met de collectie, het gebouw en de geschiedenis als inspiratiebron. Deze serie werken biedt een actuele kijk op de kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van Leiden. Opdrachten zijn gegeven aan Mark Dion (VS), Sophie Ernst (Berlijn/Oxford), Kolk en Kusters (Eindhoven), Hansje van Halem (Amsterdam), Karin Borghouts (België), Aleksandra Gaca (Delft) en aan de uit Leiden afkomstige kunstenaars Iemke van Dijk, Ankie Stoutjesdijk en Thomas Raat.

Zeven kernverhalen in het licht van heden en verleden

Dankzij de nieuwe tentoonstellingsvleugel hoeft de collectie voortaan niet meer te wijken voor tijdelijke tentoonstellingen. Voortaan is het bestaande gebouw helemaal gewijd aan de collectie. Uit de omvangrijke verzameling van circa 23.000 voorwerpen is een keuze gemaakt voor zeven kernverhalen: Het Beleg en Ontzet van Leiden, Leiden als bakermat van de Gouden Eeuw, Leiden Universiteitsstad, Devotie in de Middeleeuwen en Renaissance, Zeven eeuwen Leids laken, Verzamelaars in de 18e eeuw en De moderne tijd. Een achtste verhaal is daaraan toegevoegd: dat van het museumgebouw zelf, het grootste collectiestuk. Na de restauratie van het 17e-eeuwse rijksmonument is dat weer in volle glorie te zien.

Museum De Lakenhal beweegt flexibel heen en weer op de as tussen heden en verleden, om zo de geschiedenis herkenbaar te maken in het hier en nu. In het vernieuwde museum komt de bezoeker in het hele gebouw oog in oog te staan met actuele kunstwerken van Leidse of (inter)nationale kunstenaars. Zo is er straks moderne en hedendaagse kunst te zien van Marlene Dumas, Atelier van Lieshout, Erwin Olaf, Eric van der Schalie, Bertien van Maanen, Roy Villevoye, Gert Gemeraad en de uit Leiden afkomstige kunstenaars Barthel Brussee, Koen Hauser, Onno S/Allart L., Rob Overmeer en Edwin Oudshoorn.

Van en voor de stad

Vanaf de heropening presenteert Museum De Lakenhal zich als een inspirerend collectiemuseum waar verhalen worden verteld op basis van Leidse bronnen, die verder reiken dan de stads- en landsgrenzen. In het inclusieve museum is iedereen welkom: Leidenaren, publiek uit de regio, Nederland, Europa, wereldwijd én online publiek. Meta Knol, directeur Museum De Lakenhal: “Museum De lakenhal is een publiek instituut. Het museum bestaat bij de gratie van publieke steun. We zien er naar uit om de vele bijzondere verhalen en collectiestukken van Leiden weer te kunnen delen met het publiek. We hebben dat echt gemist.”