Home

21 februari 2019

Langdurige samenwerking Museum De Lakenhal en Claudy Jongstra: ontwerp Nieuw Leids Laken #4 én grote solotentoonstelling

Museum De Lakenhal gaat een langdurige samenwerking aan met Claudy Jongstra. De Kunstenaar van het jaar 2019 ontwerpt voor het museum het Nieuw Leids Laken #4. Daarnaast ontwikkelt zij samen met gastcurator Suzanne Oxenaar een grote solotentoonstelling. Deze is in 2020 te zien in de nieuwe tentoonstellingsvleugel van Museum De Lakenhal.

NIEUW LEIDS LAKEN #4

Claudy Jongstra is de vierde in een reeks kunstenaars/ontwerpers die voor Museum De Lakenhal een stofontwerp maakt in de serie Nieuw Leids Laken. Deze wollen stof is, net als de lakense stoffen van weleer, van hoge kwaliteit wat betreft materiaal, techniek en artistieke uitdrukking. Claudy Jongstra speelt in haar ontwerp met de geschiedenis van botanische verfstoffen voor wol. De door Claudy Jongstra ontworpen stof wordt net als de andere ontwerpen voor Nieuw Leids Laken vanaf de heropening medio juni 2019 per strekkende meter verkocht in de nieuwe museumwinkel.

MUSEUM DE LAKENHAL X CLAUDY JONGSTRA

In het najaar van 2020 presenteert Museum De Lakenhal een grote solo tentoonstelling van Claudy Jongstra, in samenwerking met curator Suzanne Oxenaar. Zij kennen elkaar vanuit een lange artistieke samenwerking, wat Jongstra ertoe bracht Oxenaar voor te stellen als gastcurator. Beide zijn op vele niveaus geïntrigeerd door de raakvlakken die de collectie en geschiedenis van Museum De Lakenhal heeft met het werk en de ambitie van Claudy Jongstra. De nieuwe tentoonstellingszalen van het museum bieden, door hun moderne architectuur, ruime afmetingen, fraaie lichtval en materialisatie, een optimale context voor de presentatie van de hedendaagse werken van Jongstra.

De grootschalige kunstwerken van Claudy Jongstra zijn ‘geschilderd’ met wol. Door hun grootte zijn ze overweldigend, maar tegelijkertijd blijven ze door de manier van schilderen toegankelijk. Jongstra is fundamenteel gedreven door de ontwikkeling van kleur door de eeuwen heen, die onlosmakelijk verbonden is met haar artistieke ontwikkeling. Zij heeft een uitzonderlijk vocabulaire ontwikkeld met natuurlijke kleuren, wol en zijde als materiaal. Om de kunstwerken in dát kader te presenteren in Museum De Lakenhal, waar de geschiedenis van de textielnijverheid, inclusief het maakproces van wollen stoffen en hun materialiteit, verteld en gevisualiseerd wordt, is een unieke kans. Zo wordt in de tentoonstelling in Museum De Lakenhal een unieke verbinding gelegd tussen zeven eeuwen Leidse lakennijverheid en de schitterende sculpturale werken van Claudy Jongstra.

Eén van de zalen in de nieuwe tentoonstellingsvleugel wordt gewijd aan ‘WOVEN SKIN’: een indrukwekkend kunstwerk, bestaande uit 61 onderdelen. Deze zijn als huiden uitgestrekt op stalen armaturen. WOVEN SKIN is een modulair kunstwerk. Oer en modernistisch architecturale impulsen vloeien hier samen, en schilderkunstige composities dompelen de kijker onder in een krachtige, ecologische ervaring. In de tweede zaal worden grootschalige nieuwe kunstwerken getoond die Jongstra speciaal voor deze tentoonstelling ontwerpt en die zij zal ontwikkelen op basis van historisch materiaal en receptuuronderzoek. Het is een ongelooflijke en zeldzame gebeurtenis voor een museum, dat een kunstenaar dusdanig ontroerd is door een museale ruimte, dat ze er speciaal werk voor wil maken. De ongekende context, in zowel ruimte als inhoud, roept Jongstra met visioenen van gloeiende vezels naar haar atelier.

ZEVEN EEUWEN LEIDS LAKEN

In Leiden werd zeven eeuwen lang Leids Laken gemaakt. Museum De Lakenhal blaast het oude ambacht van de wollen stoffen nieuw leven in door hedendaagse ontwerpers stoffen te laten maken op basis van oude ambachten en nieuwe technieken. In de periode tot 2019 is aan vijf hedendaagse kunstenaars/ontwerpers opdracht gegeven om een gloednieuwe wollen stof te ontwikkelen die het oude keurmerk ‘Leids Laken’ kan dragen. De ontwerpers kregen onbeperkt toegang tot de uitgebreide stoffen- en stalencollectie van het museum. Ze maken daarvan hedendaagse vertalingen die aansluiten bij de identiteit van Museum De Lakenhal: klassiek en stijlvol maar ook eigenwijs en eigentijds. Leids Laken #1, #2 en #3 werden ontworpen door respectievelijk Christie van der Haak, Mae Engelgeer en Edwin Oudshoorn.

OVER CLAUDY JONGSTRA

Claudy Jongstra (1963, Nederland) is een kunstenaar wiens holistische praktijk verweven is met de natuurlijke cyclus van haar geboortelandschap. Jongstra is afgestudeerd aan de kunstacademie van Utrecht en heeft zich sinds 1994 het oude ambacht meester gemaakt van het maken van wol en vilt, het vroegste textiel van de mensheid. Ze wordt evenzeer gewaardeerd voor haar grootschalige kunstwerken en architecturale installaties als haar diepgewortelde inzet voor het milieu. De aandacht voor de evolutie van kleur en materiaal, van bron tot site, is terug te vinden in alle aspecten van haar werk. In Jongstra’s werk staan duurzaamheid, biodiversiteit, ecologie, onderzoek en behoud van ‘secret knowledge’ en bevordering van inclusiviteit en community centraal. Op dit moment werkt ze samen met experts van de universiteiten van Utrecht, Amsterdam en Antwerpen aan het reconstrueren van de kleur zwart ‘Burgundian Blacks’. Aan de hand van eeuwenoude 15e en 16e eeuwse receptenboeken wordt het zwart dat de oude Hollandse en Vlaamse meesters gebruikten in hun schilderijen, tot leven gebracht. Werk van Claudy Jongstra is opgenomen in de permanente collecties van het Cooper Hewitt Smithsonian Design Museum in New York; het Los Angeles County Museum of Art in Los Angeles; het MoMA in New York; Rhode Island School of Design Museum in Providence; het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Victoria & Albert Museum in Londen. Zij werkte onder meer samen met Rem Koolhaas, Steven Holl, Tod Williams & Billie Tsien Architects, Snøhetta, Gensler, Bohlin Cywinski Jackson, Maison Margiela, Donna Karan, Christian Lacroix en John Galliano. Op 28 maart 2019 wordt Claudy Jongstra geïnaugureerd tot lid van de Akademie van Kunsten, onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.