Home

unieke sleutel geschonken aan Museum De Lakenhal

Hij is meer dan 250 jaar oud, maar liefst 21 centimeter lang en kan ook nog ‘gevouwen’ worden: deze antieke sleutel is een technisch kunstwerk/hoogstandje. Op vrijdag 13 januari is de sleutel geschonken aan Museum De Lakenhal. Directeur Tanja Elstgeest nam hem in ontvangst op een passende locatie: bij de voordeur van Breestraat 24 in Leiden. De sleutel werd nog één laatste keer gebruikt om het originele slot uit 1768 te openen. De vouwsleutel is nu te zien in de ‘Leidse kamer’, een van de stijlkamers van het museum. Hier is hij herenigd met de originele 18e-eeuwse kamerbetimmering van de benedenzalen van Breestraat 24. Die kocht het museum in 1918.

Nagemaakt

Voordat de sleutel aan het museum werd overgedragen, zijn er eerst twee replica’s gemaakt. De uitdaging was om de sleutel op het oog precies na te maken én te zorgen dat de kopieën ook werken in het originele slot. Meestersmid Reinier Hoving uit Wolfheze heeft deze klus geklaard.

Vergeten

Maarten Koningsveld erfde de sleutel in 2014 van zijn grootvader, die eigenaar was van Koningsveld & Zoon. Dit bedrijf, een lithografische inrichting, was van 1936 tot 1965 gevestigd in het pand Breestraat 24. Bij de verkoop van het pand aan de Gemeente Leiden is waarschijnlijk vergeten de sleutel mee te leveren. Koningsveld en Mijndert van Roijen, de huidige beheerder van Breestraat 24, bedachten samen het idee om de 18e-eeuwse sleutel aan Museum De Lakenhal te schenken.

Pronkstuk

In 1768 werden twee panden aan de Breestraat vervangen door het huidige gebouw met het adres Breestraat 24. De sleutel is toen waarschijnlijk gemaakt als pronkstuk voor de eigenaar Cornelis van Tol, één van de rijkste inwoners van Leiden. Hij was getrouwd met Catharina van Leeuwen, dochter van een Leidse burgemeester. Tot 1858 was het gebouw een chique woonhuis, daarna werd het Hotel du Lion d’Or. In 1918 ging dit eersteklas hotel failliet. Uit de boedel heeft Museum De Lakenhal toen de kamerbetimmeringen van twee benedenzalen gekocht, in de stijl van het rococo en van het neoclassicisme.

Foto: Karin Borghouts