Museum De Lakenhal is temporarily closed
Home

Restauratie & Uitbreiding in de kijker

In deze rubriek uit de driemaandelijkse mecenaatsnieuwsbrief gaan we dieper in op één onderdeel van de Restauratie & Uitbreiding van Museum De Lakenhal.

mei 2016

Prosper de Jong, conservator kunstnijverheid, trapt af met een toelichting op de restauratie van het koepelgewelf in de Papevleugel:

“De Papevleugel werd in 1919-1922 gebouwd als uitbreiding van Museum De Lakenhal door architect W.A. Lensvelt. Behalve nieuwe tentoonstellingsruimte die ongeveer een verdubbeling van de bestaande museumruimte betekende, kreeg dit nieuwe bouwdeel ook een nieuwe museumentree aan de Lange Scheistraat. Er werd veel aandacht besteed aan de hal van deze entree: een marmeren vloer in een geometrisch patroon, witte zuilen van zandsteen, een cassetteplafond en vervolgens het ruime open trappenhuis met de statige keizerlijke trap. De bekroning van dit trappenhuis was het ovale koepelgewelf in Art Déco-stijl met gebrandschilderd glas uitgevoerd door J.W. Gips. Geheel bovenin is het stadswapen van Leiden te zien, gehouden door twee staande leeuwen. Daar omheen zijn een stralenkrans en acht wapenschilden aangebracht, van Holland, Rijnland, Leiderdorp, Zoeterwoude, Voorschoten, Wassenaar, Oegstgeest, aangevuld met het geslachtswapen van de familie Pape. Deze luxe bekroning past bij de statige interieur van het trappenhuis.

In een later stadium werd het ontwerp van de koepel sterk versoberd door de decoratieve stralenkrans en andere ornamentiek te vervangen door transparant glas, omdat het gelige licht van het oorspronkelijke glas een onnatuurlijke lichtval gaf op de geëxposeerde schilderijen. Doordat het oorspronkelijke glas vervangen is door transparant glas, is de ijzerconstructie boven de koepel zichtbaar geworden. Een wens van Museum De Lakenhal is om het gebrandschilderde glas weer terug te plaatsen. Alle weggenomen glaspanelen (136 in totaal) bleven bewaard in depot. De huidige conditie van de gebrandschilderde ramen is matig: het loodnet is voorbij de normale verwachte levensduur en is aan vervanging toe. Daarnaast hebben talloze panelen één of enkele gebroken ruitjes. De restauratie van de koepel zou de oorspronkelijk bedoelde grandeur van de Papevleugel in belangrijke mate herstellen”.

Voor reinigen, verlijmen, vervangen of aanvullen van stukjes glas, herloden, verstevigen en terugplaatsen van alle glaspanelen heeft Museum De Lakenhal een bijdrage van €60.000,- van Stichting Pape-Fonds mogen ontvangen.

koepel in huidige conditie
koepel in huidige conditie
Enkele oorspronkelijke panelen als proef teruggelegd.
Enkele oorspronkelijke panelen als proef teruggelegd. Zichtbaar is een onderdeel van de stralenkrans