Home

RembrandtLAB: de kleuren van de meester als inspiratie voor hedendaags ontwerp

Februari 2016

Welke kleuren gebruikte Rembrandt om te komen tot zijn tijdloze meesterwerken? En hoe kunnen ontwerpers van nu zich door zijn kleurgebruik laten inspireren? Deze vragen worden beantwoord in het RembrandtLAB. De eerste resultaten worden gepresenteerd in het Rembrandt Lokaal in Leiden: het atelier waar Rembrandt in de 17de eeuw zijn eerste schilderslessen kreeg.

van Leiden naar Amsterdam

Rembrandt werd in 1606 in Leiden geboren. Daar zette hij de eerste stappen van zijn carrière, die in het Amsterdam van de Gouden Eeuw tot volle bloei zou komen. Museum De Lakenhal en Museum Het Rembrandthuis slaan de handen ineen en selecteren jaarlijks hedendaagse ontwerpers die aan de slag gaan met de pigmenten van Rembrandt.

2015: Studio Maarten Kolk & Guus Kusters

Samen met Leiden Marketing en Cultuurfonds Leiden werd in 2015 opdracht gegeven aan ontwerpers van Studio Maarten Kolk & Guus Kusters. Vier maanden lang onderzochten zij in het Europees Keramisch Werk Centrum (EKWC) hoe kleur- en pigmentgebruik, grondstoffen, recepturen en kleurbeleving van Rembrandts werk reproduceerbaar kunnen worden gemaakt. Hoe kan die wetenschap anno nu opnieuw worden toegepast? De hedendaagse maakindustrie kan veel leren van het erfgoed van Rembrandt, bijvoorbeeld over het opnieuw verrijken van kleuren.

Rembrandt Lokaal Leiden

Op 24 maart 2016 worden de resultaten getoond in het nieuw geopende Rembrandt Lokaal in Leiden: een passende plek om voortaan het verhaal van Rembrandt in Leiden te vertellen en zo de verbinding tussen de schilder en Leiden te versterken. Na drie maanden reist het RembrandtLAB naar Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam en vervolgens naar de Dutch Design Week in Eindhoven. Het Rembrandt Lokaal is een initiatief van Centrummanagement Leiden en Leiden Marketing.

bezoekinformatie RembrandtLAB in Het Rembrandt Lokaal:

  • 25 maart t/m 29 mei 2016 (Koningsdag gesloten, Pasen & Pinksteren geopend)
  • woensdag t/m zondag 10 - 17 uur
  • 14.00 – 16.00 uur Open LAB met toelichting en demonstratie
  • Bezoekadres: Langebrug 89, Leiden
  • Vrij entree

RembrandtLAB is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie, Cultuurfonds Leiden en het Mondriaan Fonds.
Het Rembrandt Lokaal is een initiatief van Centrummanagement Leiden en Leiden Marketing.

REMBRANDTLAB, CONSTRUCTING COLOURS, MAARTEN KOLK & GUUS KUSTERS, 2015
REMBRANDTLAB, CONSTRUCTING COLOURS, MAARTEN KOLK & GUUS KUSTERS, 2015
REMBRANDTLAB, CONSTRUCTING COLOURS, MAARTEN KOLK & GUUS KUSTERS, 2015
REMBRANDTLAB, CONSTRUCTING COLOURS, MAARTEN KOLK & GUUS KUSTERS, 2015