Home
persberichten

Persbericht | 25 september 2023

29e editie Kunstroute Leiden ontvangt ruim 6500 bezoekers

De Kunstroute Leiden trok afgelopen zaterdag en zondag 6500 bezoekers uit de regio én daarbuiten. Onder het publiek zijn steeds meer internationale en jonge bezoekers. Zij bezochten 165 deelnemers in 89 ateliers en creatieve locaties in de stad, gingen in gesprek met kunstenaars en ontdekten nieuw werk.

Samenwerkingen

Opvallend dit jaar was het aantal samenwerkingen dat door deelnemers werd aangegaan. Zo werd het publiek in de weken voor de Kunstroute al getrakteerd op Kunst in de Etalages, een nieuw en succesvol initiatief van Centrummanagement Leiden waarbij meer dan vijftig kunstenaars en ondernemers de handen ineen sloegen om kunst van deelnemers te tonen. Zo haakten ook Cultuurcoaches Leiden weer aan met de Kinderkunstroute en trok de markt Kunst onder de bomen meer bezoekers dan vorig jaar.

Foto's: Patricia Nauta

Nieuw werk

Verder waren er dit jaar veel kunstenaars die nieuw werk presenteerden of een speciale activiteit organiseerden tijdens de Kunstroute. Samenwerkingen waren er ook tussen kunstenaars die gelegenheidsgroepen vormden, zoals de drie kunstenaars die op Rapenburg 112A het project Een machinaal verschil lieten zien, maar ook het initiatief JAM, van drie deelnemers die eerdere jaren individueel deelnamen, maar nu een spannende presentatie met elkaar opbouwden. Opvallend was ook het project Ontketenen, dat groots was opgezet in de Lokhorstkerk met heel diverse partijen die verbinding vinden in de kunst. 

Online

Te weinig tijd gehad om de kunstenaars te bezoeken? Alle deelnemers van 2023 en hun werk terug nog te vinden via lakenhal.nl/kunstroute.

Foto: Patricia Nauta

Over de Kunstroute

In 1994 begonnen als initiatief van één kunstenaar, is de Kunstroute na 29 jaar een van de grootste culturele activiteiten van Leiden. Museum De Lakenhal biedt met de Kunstroute een podium aan beeldende kunst in alle soorten en maten; van schilderkunst tot keramiek, van fotografie tot hedendaags design, van sieraden tot performances. Een blik achter de schermen van de kunstenaar, een goed gesprek en de mogelijkheid om kunst te kopen zijn de ingrediënten. In 2024 bestaat Kunstroute Leiden 30 jaar; dat wordt gevierd in het weekend van 28 en 29 september 2024.

Over Museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal is het stadsmuseum voor beeldende kunst, geschiedenis en kunstnijverheid van Leiden. Net als de stad combineren we een klassieke uitstraling met een eigentijds en eigenzinnig karakter.  

Noot voor de redactie | Niet voor publicatie

Neem voor meer informatie contact op met Resi van der Ploeg, projectleider Kunstroute Leiden, via r.van.der.ploeg@lakenhal.nl. Onderstaande foto's van de Kunstroute Leiden zijn van de hand van Patricia Nauta, en kunnen door pers worden gebruikt.