Home

Topjaar voor Museum De Lakenhal in Leiden

27 december 2011

Museum De Lakenhal in Leiden sluit het jaar succesvol af. Met een ruime verdubbeling van het bezoekersaantal naar meer dan 80.000 kan 2011 een topjaar genoemd worden. Het museum kijkt terug op een programma boordevol kwaliteit. De tentoonstellingen Lucas van Leyden en de Renaissance en Vrijheid! Leidens Ontzet 1574-2011 werden door publiek en pers zeer goed ontvangen. In opdracht van Museum De Lakenhal en Universiteit Leiden maakte fotograaf Erwin Olaf een nieuw hedendaags historiestuk, gewijd aan het Leidens Ontzet. Daarmee werd de geschiedenis van Leiden nieuw leven in geblazen. De tentoonstelling van Lucas van Leyden trok bezoekers uit binnen- en buitenland.

Museum De Lakenhal organiseerde daarnaast nog tal van andere projecten en activiteiten zoals Utopisch Nest, de Kunstroute en De Leidse Salon. Uit eigen collectie presenteerde het museum tentoonstellingen van Fer Hakkaart & Frans de Wit, Theo van Doesburg en de Stijl en Willem van der Nat. In oktober verscheen het nieuwe stripalbum Het Lijdende Leiden van Suske & Wiske, waarvan de originele schetsen nog tot en met 4 maart in Museum De Lakenhal te zien zijn.

Tentoonstellingsprogramma 2012

De eigen verzameling van Museum De Lakenhal is de inhoudelijke kern waar alles om draait. In de eerste helft van 2012 zal het museum zich daarom opnieuw als collectiemuseum presenteren, met een serie bijzondere presentaties ‘uit eigen stal’. Werk van Floris Verster wordt getoond in samenhang met teksten van zijn vriend en tijdgenoot Albert Verwey. In samenwerking met het Egidius Kwartet besteedt Museum De Lakenhal voor het derde achtereenvolgende jaar aandacht aan de beroemde Leidse Koorboeken uit de 16e eeuw.

Vanaf 31 maart wordt een interactieve presentatie ingericht waarin de oorspronkelijke toverlantaarnbeelden via eigentijdse multimedia opnieuw worden getoond. Met de grootste en vroegste collectie toverlantaarns van Nederland heeft het museum een bijzondere schat in haar bezit. De beelden variëren van sprookjes, tronies en educatieve beelden voor kinderen, tot fraaie landschappen en erotica voor het volwassen publiek.

Museum De Lakenhal wil grensoverschrijdend programmeren. De tweede helft van 2012 staat in het teken van de bijzondere tentoonstelling PARELEN (16 september t/m 13 januari 2013). In PARELEN wordt een overvloedige hoeveelheid natuurlijke parels en verbeeldingen daarvan in beeldende kunst, kunstnijverheid en etnografica door de eeuwen heen, getoond. De tentoonstelling wordt op uitnodiging van Museum De Lakenhal samengesteld door gastconservator/choreografe Karin Post. In PARELEN is een bijzondere rol weggelegd voor moderne dans, met medewerking van o.a. Het Nationale Ballet, Nederlands Danstheater, Hans van Manen, Jiri Kylian, Krisztina de Châtel en Introdans. De rode draad door deze interdisciplinaire tentoonstelling is een verhaal over de parelduikster Siluce, geschreven door toneelschrijver Rob de Graaf en ingesproken door Pierre Bokma. Deze museale choreografie belooft een sprookjesachtige ervaring te worden.

Lopende activiteiten en tentoonstellingen

Tot en met 8 januari 2012 zijn de volgende tentoonstellingen nog te zien:

  • Vrijheid! Leidens Ontzet 1574 - 20011
  • Erwin Olaf: Liberty
  • Suske & Wiske: Het Lijdende Leiden (t/m 4 maart)
  • Willem van der Nat, schilderijen en tekeningen, collectiepresentatie
  • Rondom De Stijl, collectiepresentatie

In de kerstvakantie zijn er de volgende activiteiten:

  • Workshop striptekenen 28 december 11-13 uur
  • Vaandels maken 28 en 30 december, 4, 6, 7 en 8 januari 2012 doorlopend tijdens openingstijden
  • Gratis instaprondleiding 28, 29 en 30 december

Noot voor de redactie

Museum De Lakenhal is het museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van de stad Leiden. Tot de hoogtepunten uit de collectie behoren werken van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen, maar ook van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg, Jan Wolkers en Erwin Olaf. Museum De Lakenhal maakt kwaliteitsvolle tentoonstellingen van (inter)nationaal belang op basis van Leidse bronnen. Het museum profileert zich als een vernieuwend netwerkmuseum en verbindt heden en verleden door bezoekers te inspireren met oude en nieuwe gezichtspunten.

Informatie

Afdeling Publiekszaken
pr@lakenhal.nl