Home

Vrouwen in De Stijl

Het Rijksmuseum en Museum De Lakenhal presenteren op vrijdag 10 november 2017 een symposium rondom vrouwen in De Stijl ter gelegenheid van het boek 'Peggy Guggenheim en Nelly van Doesburg: Voorvechters van De Stijl'.

  • Datum: vrijdag 10 november 2017
  • Tijd: 12.30 - 18.00 uur
  • Locatie: Rijksmuseum Amsterdam
  • Prijs: €20
  • Tickets: via Rijksmuseum

De onafhankelijke en eigenwijze Peggy Guggenheim en Nelly van Doesburg kozen voor een leven in, met en vóór de moderne kunst. Ze sloten vriendschap en werden voorvechters van De Stijl, de belangrijkste Nederlandse kunstbeweging van de 20ste eeuw. Het Rijksmuseum en Museum De Lakenhal brengen een ode aan de vriendinnen en andere vrouwen binnen De Stijl in een symposium op 10 november. Aanleiding hiervoor is de lancering van het boek: 'Peggy Guggenheim en Nelly van Doesburg: Voorvechters van De Stijl', geschreven door Doris Wintgens (conservator Moderne kunst, Museum De Lakenhal). De eerste exemplaren worden tijdens het symposium gepresenteerd in het bijzijn van Karole Vail (Directeur Guggenheim Museum in Venetië en kleindochter van Peggy Guggenheim) en Wies van Moorsel (biografe en nicht van Nelly van Doesburg).

Publicatie

In het boek 'Peggy Guggenheim en Nelly van Doesburg: Voorvechters van De Stijl' beschrijft Doris Wintgens de essentiële bijdrage die de vriendinnen leverden aan de erkenning en waardering van De Stijl als een van de belangrijkste kunststromingen die Nederland ooit heeft voortgebracht. Het is de eerste keer dat aandacht gevestigd wordt op de rol van vrouwen in de verbreiding van De Stijl. Het boek wordt uitgegeven door NAi010 Publishers in samenwerking met het Rijksmuseum en Museum De Lakenhal.

Symposium Vrouwen in de Stijl

Naar aanleiding van het boek van Doris Wintgens bespreken experts op 10 november de rol van vrouwen in De Stijl-beweging. Naast Peggy en Nelly komen ook andere sleutelfiguren aan bod zoals Til Brugman, Truus Schröder-Schräder, Marlow Moss en Annie Oud-Dinaux. Sprekers zijn Ludo van Halem, conservator 20ste-eeuwse kunst, Rijksmuseum, Doris Wintgens, conservator Moderne kunst, Museum De Lakenhal, Ankie de Jongh-Vermeulen, voormalig directeur Mondriaanhuis en Dolf Broekhuizen, architectuurhistoricus. Karole Vail en Wies van Moorsel nemen tijdens het symposium de eerste exemplaren van het boek van Doris Wintgens in ontvangst.

Dit symposium is voor iedereen met belangstelling voor De Stijl en de rol van vrouwen binnen de beeldende kunst. Mogelijk gemaakt door PON, sponsor van de 20ste eeuw in het Rijksmuseum. Voor deelnemers aan het symposium is er een speciale openstelling van 17-18 uur van de presentatie ‘Het debuut van De Stijl’ op de afdeling 20ste eeuw van het Rijksmuseum.

Programma en tickets

Het volledige programma en de mogelijkheid tickets te boeken (€ 20 per stuk) vindt u op de website van het Rijksmuseum (klik op boek nu > klik op 10 november > klik op tijdstip 12.30 – 18.00 > klik op tickets en betaal).