Home

Weekendactiviteiten in Museum De Lakenhal

12 juni 2012

Gastconservator Tristan Mostert en lantaarnist Annet Duller vertellen op zaterdag 16 juni over de geschiedenis van de toverlantaarn. Op zondag 17 juni gaat vervolgens Utopisch Nest met De Toverlantaarn van componist Anke Brouwer live in première. Brouwer werkte samen met accordeonist Marieke Grotenhuis en filmmaker Michiel Keller, met als eindresultaat deze magische muziekfilminstallatie.

Lezing

Een meeslepend fenomeen: dat moeten toverlantaarnvoorstellingen tussen de 18de en 20ste eeuw voor het publiek geweest zijn. Het apparaat toverde afbeeldingen op de muur door licht te schijnen op een beschilderd glasplaatje. Leerzame, angstaanjagende en pikante verhalen werden zo voorzien van levendig en soms zelfs bewegend beeld. Zaterdagmiddag vertellen en demonstreren Tristan Mostert en Annet Duller aan de hand van originele toverlantaarns.

Première

Utopisch Nest, het samenwerkingsverband tussen Museum De Lakenhal en muziektheaterensemble de Veenfabriek, nodigde componist Anke Brouwer uit om te reageren op de tentoonstelling Toverlantaarns. Zij raakte gefascineerd door de opvallend simpele manier waarop deze oude apparaten beweging konden simuleren. Haar compositie, waarin beeld en muziek verenigd worden, is hier een eigentijdse vertaling van en wordt zondag voor het eerst live uitgevoerd in Museum De Lakenhal.

Kunst en wetenschap

Zoals gebruikelijk bij Utopisch Nest worden wetenschap en kunst aan elkaar gekoppeld. Neuropsycholoog Wiebo Brouwer verdiepte zich speciaal voor de gelegenheid in de relatie tussen muziek en emotie. Over zijn bevindingen geeft hij tijdens de première een lezing. Goochelaar Tilman Andris maakt het middagprogramma compleet door een tipje van de sluier van illusionistische trucs op te lichten.

Data

De muziekfilminstallatie van Anke Brouwer is van 17 juni t/m 12 augustus doorlopend te bezichtigen als onderdeel van de tentoonstelling Toverlantaarns in Museum De Lakenhal. Naast op 17 juni, zijn er ook op 24 juni en tijdens de Leidse Museumnacht van 30 juni live-performances. Deze activiteiten vallen in de Cultuurweken Leiden (t/m 8 juli).

Zaterdag 16 juni: Lezing Toverlantaarns en betoverende platen Tijd: 15.00 – 16.00 uur, toegang gratis op vertoon van geldig toegangsbewijs tot het museum

Zondag 17 juni: Première Utopisch Nest – De Toverlantaarn Tijd: 14.00 – 16.00 uur, toegang gratis op vertoon van geldig toegangsbewijs tot het museum

Noot voor de redactie:

Museum De Lakenhal maakt beeldende kunst, kunstnijverheid en geschiedenis in Leiden toegankelijk voor een breed publiek om hen te inspireren en bij te dragen aan hun persoonlijke ontwikkeling. Grote meesters als Rembrandt, Jan Steen, Theo van Doesburg en Erwin Olaf zijn in het museum te bewonderen.
Utopisch Nest is een duurzame, unieke en avontuurlijke samenwerking tussen De Veenfabriek en Museum De Lakenhal. Kunstenaars en wetenschappers reageren samen op een specifiek onderdeel van de bestaande programmering van de Veenfabriek of De Lakenhal. De inhoud is het vertrekpunt. Het experimentele, interdisciplinaire onderzoek is de methode.

Informatie

Afdeling Publiekszaken
pr@lakenhal.nl