Home

2017: Van Mondriaan tot Dutch Design

Nederland viert 100 jaar De Stijl

In 2017 is het precies 100 jaar geleden dat kunstenaar Theo van Doesburg in Leiden beweging De Stijl oprichtte. Van hieruit veroverde de radicaal vernieuwende abstracte kunst Nederland, en daarna de wereld. Nederland viert dit jubileum tijdens het manifestatiejaar Mondriaan tot Dutch Design met tentoonstellingen en evenementen door het hele land. Leiden speelt als geboorteplaats van De Stijl een sleutelrol. Van 2 juni t/m 27 augustus 2017 presenteert Museum De Lakenhal op het Pieterskerkhof: Openlucht Museum De Lakenhal: 100 jaar na De Stijl, met werk van hedendaagse kunstenaars in de buitenlucht. Meer informatie over de programmering in Leiden volgt.

van Mondriaan tot Dutch Design

Naast Theo van Doesburg sluiten beroemde kunstenaars als Piet Mondriaan, Bart van der Leck en architect Gerrit Rietveld zich aan bij De Stijl. Het gelijknamige tijdschrift onder redactie van Van Doesburg stelt vragen over de principes van schoonheid en functionaliteit, en de balans tussen ‘hou het simpel’ en de realiteit, dynamiek en energie van het ware leven. Met name de strikt geometrische werken van Mondriaan zijn uitgegroeid tot internationale iconen.

De mentaliteit om vernieuwing op een toegankelijke manier toe te passen in de samenleving - optimistisch, onconventioneel en met humor – komt ook terug in het werk én de werkwijze van wereldberoemde Nederlandse designers als Piet Hein Eek, Maarten Baas, Daan Roosegaarde en Joris Laarman.  

100 jaar creativiteit en vernieuwing

Een reis door Nederland is als een reis langs 100 jaar vernieuwing en creativiteit: letterlijk van Mondriaan tot het Dutch Design van nu. Stop in Leiden, Amsterdam en Drachten voor een kennismaking met grondlegger Van Doesburg. Den Haag heeft ’s werelds grootste Mondriaan-collectie. Ga kijken waar Mondriaan is opgegroeid in Amersfoort en Winterswijk. Ervaar in Utrecht Gerrit Rietvelds gedachtegoed en bezoek het Kröller-Müller Museum voor een kennismaking met Helene Kröller-Müllers protegé Bart van der Leck. Reis naar de hoofdstad van Dutch Design – Eindhoven – en ontmoet de makers en de vernieuwers. Ontdek hier waar het ontwerp van de toekomst wordt bedacht én gemaakt.

De Stijl in Nederland

In 2017 zetten het NBTC (Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen) en organisatiepartners Nederland internationaal op de kaart als cultuurbestemming, en als land waar creatievelingen al 100 jaar wereldwijd vernieuwing brengen in kunst, architectuur en design. Een greep uit het programma:

  • Constructivisme en De Stijl in Noord-Nederland Museum Dr8888, Drachten (v.a. 28 januari 2017)
  • Heropening Mondriaanhuis, Amersfoort (voorjaar 2017)
  • Arp: The Poetry of Forms Museum Kröller-Müller, Otterlo (20 mei t/m 24 september 2017)
  • Openlucht Museum De Lakenhal. 100 jaar na De Stijl, Leiden (2 juni t/m 27 augustus 2017)
  • 300 x Mondriaan. De collectie Gemeentemuseum Den Haag (3 juni t/m 24 september 2017)
  • Dutch Design Week, Eindhoven (oktober 2017)

organisatiepartners

Het themajaar 2017 Mondriaan tot Dutch Design is een samenwerking tussen NBTC Holland Marketing, Den Haag Marketing, Toerisme Utrecht, Amersfoort Citymarketing, Visit Brabant, Leiden Marketing, Toerisme Gelderland en Museum Drachten.

Deelnemende musea: Gemeentemuseum Den Haag, Centraal Museum Utrecht, Museum De Lakenhal Leiden, Museum Drachten, Kröller-Müller Museum in Otterlo, Kunsthal KAdE in Amersfoort, Rietveld-Schröderhuis in Utrecht, Mondriaanhuis in Amersfoort, Villa Mondriaan in Winterswijk, Paviljoen Gerrit Rietveld De Zonnehof in Amersfoort, Dutch Design Week in Eindhoven, Design Academy Eindhoven, TextielMuseum Tilburg, Gemeentemuseum Helmond, Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch en Moti in Breda.

meer informatie