Home

7 EEUWEN LEIDS LAKEN

Museum De Lakenhal is sinds haar oprichting in 1874 gevestigd in de monumentale 'Laecken-Halle' uit 1640. Hier werden de wereldberoemde Leids lakens gekeurd en van een loodje voorzien. Zeven eeuwen lang heeft de productie van wollen lakense stoffen de identiteit van de stad Leiden bepaald, totdat in 1977 de laatste Leidse lakenfabriek haar deuren sloot. Terwijl de stad op zoek is gegaan naar een nieuwe economische motor, is de geschiedenis van het Leids laken diep weggezonken in het geheugen. Museum De Lakenhal brengt daar nu verandering in.

EEN RIJKE COLLECTIE

In de museumcollectie bevinden zich uiteenlopende voorwerpen die te maken hebben met de Leidse lakenindustrie: lakenloodjes die teruggaan tot in de dertiende eeuw, stalenboeken met Leids laken, kostuums van lakense stof, schilderijen die het productieproces gedetailleerd in beeld brengen en portretten van rijke lakenkoopmannen en één -vrouw. In het hart van de oude Lakenhal worden in de originele stijlkamers zeven eeuwen Leids laken tot leven gewekt. Dit gebeurt niet alleen aan de hand van historische objecten, ook een nieuw beeld van Atelier Van Lieshout en een ontwerp voor Nieuw Leids Laken van Christie van der Haak maken deel uit van de opstelling.

NIEUWE AANWINST

In de collectie van Museum De Lakenhal bevinden zich weefgetouwen en andere voorwerpen die specifiek verbonden zijn met de zware arbeid en het harde bestaan van de Leidse fabrieksarbeiders. Deze deelcollectie is voor Atelier Van Lieshout (AVL) de inspiratiebron geweest voor een nieuw beeld voor de collectie van Museum De Lakenhal. Het nieuwe beeld 'Vooruit' (2014) maakt onderdeel uit van het project New Tribal Labyrinth, waaraan AVL sinds 2011 werkt en waarin de ambachtelijkheid van de landbouw en de industrialisatie centraal staan.

NIEUW LEIDS LAKEN

Ambacht en duurzaamheid staan de laatste jaren weer hoog op de maatschappelijke agenda. Oude technieken en materialen worden opnieuw gewaardeerd. Om aansluiting te vinden bij deze tendens gaat Museum De Lakenhal de geschiedenis van het Leids Laken nieuw leven inblazen. Er wordt een nieuwe stoffenlijn in productie genomen, die het oude kwaliteitskeurmerk ‘Leids Laken’ zal gaan dragen.

In de periode 2013-2017 wordt een reeks van vijf opdrachten aan hedendaagse ontwerpers gegeven. Op basis van overgeleverde ambachtelijke technieken, motieven en patronen, archiefbronnen, documenten en objecten uit het museum ontwikkelen zij nieuwe, hedendaagse stoffen en producten die vanaf 2018 verkocht zullen worden in de museumwinkel.

Christie van der Haak

Het eerste ontwerp in de serie Nieuw Leids Laken is van Christie van der Haak. Van oorsprong schilder in een pattern-painting stijl, heeft zij zich sinds enkele jaren toegelegd op het ontwerpen van stoffen in een stijl die verwant is aan haar schilderijen en waarin patronen en motieven uit de natuur worden verwerkt in een kleurrijk schouwspel. Twee van haar ontwerpen zijn in november 2014 in productie genomen en te zien in de tentoonstelling.

Atelier Van Lieshout, Vooruit (2014)
Atelier Van Lieshout, Vooruit (2014) Museum De Lakenhal, Leiden
Christie van der Haak, ontwerp voor Nieuw Leids Laken (2014)
Christie van der Haak, ontwerp voor Nieuw Leids Laken (2014) in opdracht van Museum De Lakenhal
Christie van der Haak, ontwerp voor Nieuw Leids Laken (2014)
Christie van der Haak, ontwerp voor Nieuw Leids Laken (2014) in opdracht van Museum De Lakenhal