Home

Aankoop video-triptiek van Inge Reisberman

1 oktober 2015

Naar aanleiding van de uitnodiging van Museum De Lakenhal om in september 2013 deel te nemen aan de expositie '11 Leidse Kunstenaars in De Meelfabriek' maakte beeldend kunstenaar Inge Reisberman in de periode tussen september 2013 en maart 2015 een aantal videowerken in De Meelfabriek in Leiden. De ruige en fotogenieke lege ruimten van de fabriek, de bijzondere architectuur en het rijke arbeidsverleden van De Meelfabriek inspireerden haar tot het maken van een video-triptiek: 3 korte monumentale films met als titels: ‘Upstream’, ‘Downstream’ en ‘Floorstream’.

ons dagelijks brood

De video’s vormen - hoewel ze afzonderlijk autonoom zijn - een video-triptiek in een eigentijdse vorm: twee wandprojecties en een vloerprojectie. In ‘Upstream’ is opdampend meel te zien, in ‘Downstream’ neerstortend water en in ‘Floorstream’ licht schuimend rijsmiddel. Zelf zegt Reisberman hierover: 'De rijke geschiedenis van De Meelfabriek deed me sterk denken aan het Bijbelse 'Geef ons heden ons dagelijks brood'. Brood bestaat voornamelijk uit meel, water en rijsmiddel. In de leegstaande fabriek heb ik dit vertaald naar vertraagde, langzame en vrijwel onversneden beelden met één broodingrediënt en vanuit één camerastandpunt, abstraherend ingezet.'

een intense ervaring

De drie korte films (elk 4.16 min) spelen met het begrip tijd; de beelden zijn uitgetrokken, vertraagd en gemanipuleerd. Door die slow motion worden onze zintuigen extra uitgedaagd, de waarneming verhevigd en worden de acties (het verdampen van meel, neerstorten van water en de gistende werking van een rijsmiddel) krachtig en associatief verbeeld. De zorgvuldig opgebouwde begeleidende geluiden versterken de intense ervaring van het beeld op subtiele, maar aanwezige wijze. De films roepen een opperste concentratie bij de kijker op en zijn betoverend in eenvoud.

bekijk de video Upstream bekijk de video Downstream bekijk de video Floorstream

over de kunstenaar

Inge Reisberman (Almelo, 1959) is opgeleid aan de AKI (Artez) in Enschede. Zij woont en werkt in Leiden. Haar werk bevindt zich op het gebied van fotografie, video en video-installaties, waarbij haar films en foto’s altijd een balans tussen abstractie en figuratie laten zien. Haar installaties karakteriseren zich door een uitgebalanceerde verhouding tussen poëzie en rauwheid, tussen vakmanschap en verbeelding, waarbij inhoud en omgeving op conceptuele en zintuiglijke wijze samenkomen. Werk van haar is vertegenwoordigd in diverse landelijk collecties.

Inge Reisberman, Upstream (04.16 minuten), 2013
Inge Reisberman, Upstream (04.16 minuten), 2013 Collectie Museum De Lakenhal, Leiden.
Inge Reisberman, Downstream (4:16 min), 2015
Inge Reisberman, Downstream (4:16 min), 2015
Inge Reisberman, Floorstream (4.16 minuten), 2015
Inge Reisberman, Floorstream (4.16 minuten), 2015 Collectie Museum De Lakenhal, Leiden