Een veilig en plezierig museumbezoek voor iedereen - alleen online tickets
Home

Alain Biltereyst

Brussel (België), 1969

biltereyst.com

Alain Biltereyst (1965) vestigt de aandacht op de inherente schoonheid van toegepast design, bijvoorbeeld van putdeksels, hekwerken of de staartlogo's op vliegtuigen. Hij werkt primair op dikke panelen en focust op lagen en herhaling met een voorkeur voor bepaalde motieven in kleur en vorm. Door zijn achtergrond als grafisch ontwerper was hij altijd al geboeid door de grafische vormentaal op straat.

Biltereyst verzamelt juweeltjes van kleur en vorm uit de reclame en objecten die deel uitmaken van ons dagelijks leven en isoleert hun vorm. Hij bewerkt de kleuren van logo's en designs dusdanig dat de uiteindelijke werkjes het midden gaan houden tussen een kostbaar object en een fragment uit de designcanon. Met een zorgvuldig gekozen schaal en overschilderde vlakken trekt hij de beschouwer in een prachtig gecreëerd hommage aan de wereld van reclame en design die hem omringt.

Met zijn werken van tegelformaat en groter huldigt Biltereyst de parallellen tussen historische abstractie en de gewone wereld en behandelt hij zijn bronnenmateriaal als kostbare vondsten. De Stijl, die een eenheid tussen leven en kunst nastreefde, is alomtegenwoordig in onze leefomgeving en deze beeldtaal komt via de straat terug in het werk van Biltereyst. Hij houdt van de minimale vormen en kleuren en van zuivere kunst, zoals destijds de pioniers van De Stijl.

Recente solo-exposities zijn onder meer: Not Just Because in Devening Projects, Chicago (VS), Elsewhere in Loods12, Wetteren (BE), Slow, Simple, Sweetin Brand New Gallery, Milaan (IT), Dear Everyday in Nogueras Blanchard, Barcelona (SP), MORE OR LESS in Galeria Múrias Centeno, Porto (PT), en Geo Land in Jack Hanley Gallery. Biltereyst was ook betrokken bij The B&W Project #5 in Transmitter, Brooklyn (VS), Form Follows Function? in Art Center Hugo Voeten, Herentals (BE), Spaghetti Code in Viewing Room, Los Angeles (VS), The Story Behind: Untitled Compositions in Nogueras Blanchard, Barcelona (ES), Street Geometries in Gallerie Van der Mieden, Brussel (BE) en Notes in Devening Projects, Chicago (VS). Biltereyst nam voorts deel aan Chaste Paper at Sotheby’s Gallery, New York (VS). Overige exposities ON WHITE in Geukens & De Vil Gallery, Antwerpen (B), PLIAGE / FOLD in Gagosian Gallery, Parijs (FR), 30/30 CCNOA in A/B/Contemporary, Zürich (ZW) en Solo in The Secret Kitchen Gallery in Temse (BE).

Elsewhere, 2016
Elsewhere, 2016