Home

Andrea Stultiens

Andrea Stultiens (1974, Roermond, Nederland) werkt sinds een aantal jaren in Oeganda. Ze vindt er historische fotocollecties die ze uitvoerig onderzoekt en tot de basis maakt van haar fotoseries, -boeken en multimedia-installaties.

Voor Go Forward, de installatie in Global Imaginations, liet Stultiens zich inspireren door een lijst die in de jaren dertig van de vorige eeuw werd opgesteld door een Oegandese 'chief', genaamd Ham Mukasa. De lijst bevat beschrijvingen van beelden die bedoeld waren ter illustratie van een boekendrieluik over de geschiedenis van Oeganda, dat Mukasa had geschreven. Deze beelden werden echter nooit gemaakt. Samen met verschillende Oegandese kunstenaars en Nederlandse en Oegandese kunstacademiestudenten maakt Andrea nu alsnog beelden bij de verhalen. Het werk speelt in op de vraag hoe je een geschiedenis voor kunt stellen waarvan geen beelden bestaan, en of je überhaupt iets kan bevatten dat zich buiten je eigen voorstellingskader bevindt. Volgens Stultiens is dat een essentiële vraag, om naast elkaar te kunnen bestaan in de huidige 'global village'.

Het huis van de familie Mukasa
Het huis van de familie Mukasa Foto: Andrea Stultiens

Go Forward is onderdeel van een serie werken binnen het kader van Stultiens’ PhDArts-traject aan de Universiteit Leiden. Stultiens is mede-oprichter van History in Progress Uganda (HIP Uganda) en maakt deel uit van online platform PRICCAPractice – Photography as research. Parallel aan Global Imaginations organiseerde Framer Framed de tentoonstelling Go Forward. Talking back to History.

Andrea Stultiens woont in Rotterdam, Nederland en Kampala, Oeganda.

biografie en kunstpraktijk
Andrea Stultiens, detail uit installatie 'Go Forward', 2015
Andrea Stultiens, detail uit installatie 'Go Forward', 2015 Foto: Marc de Haan
Andrea Stultiens, detail uit installatie 'Go Forward', 2015
Andrea Stultiens, detail uit installatie 'Go Forward', 2015 Foto: Marc de Haan