Home
activiteit

Audiotour Kijken met je vingers - het museumgebouw

Tijdens openingstijden

Ben je benieuwd naar ons grootste en belangrijkste collectiestuk van Museum De Lakenhal: het museumgebouw? Vergeet dan niet om de gratis Lakenhal-app te downloaden in de App Store of Play Store, waarmee je toegang krijgt tot de speciale audiotour Kijken met je vingers – het museumgebouw.

Museum De Lakenhal huist in een uniek gebouw dat vanaf 1640 uitgroeide van de plek waar Leids laken werd gekeurd tot een stadsmuseum waarin Leidse kunst, geschiedenis en kunstnijverheid verweven zijn tot één geheel. Sinds de verbouwing in 2019 bestaat het museum uit vier verschillende bouwdelen, met ieder hun eigen karakter en sfeer. In deze audiotour leiden we je langs tien bijzondere plekken in en rondom het pand. We laten je het gebouw ervaren door je er niet alleen over te vertellen, maar je er ook aan te laten voelen, als dat kan. Echt kijken met je vingers dus.

Foto: Bibi Veth
Foto: Bibi Veth

Speciaal voor blinden en slechtzienden

Deze audiotour is speciaal geschreven met en voor mensen met een visuele beperking, maar ook voor zienden heel interessant. Ben je blind of slechtziend en wil je de tour gebruiken tijdens je museumbezoek? Houd dan rekening met het volgende:

  • Download thuis alvast de Lakenhal-app op je telefoon. Deze is helemaal gratis, geschikt voor iOS en Android en compatibel met de toegankelijkheidsinstellingen op je telefoon.
  • Om veilig door het museum te kunnen navigeren (en je bezoek extra gezellig te maken!), raden we je aan om samen met een ziende begeleider te komen. Deze mag op vertoon van een OV-Begeleiderskaart of GPK-Passagierskaart gratis naar binnen. Geregistreerde hulphonden zijn natuurlijk ook van harte welkom.
  • We raden je aan om bij binnenkomst over te schakelen op het WiFi-netwerk van het museum. Je kunt verbinding maken met het netwerk Museum De Lakenhal met het wachtwoord welkom06.
  • In de tour vertellen we je wanneer je delen van het gebouw mag aanraken, bijvoorbeeld muren, deuren, meubelstukken en trapleuningen. Omdat een aantal objecten niet aangeraakt mag worden omdat ze daar te kwetsbaar voor zijn, hebben we speciale voelmaterialen laten maken. Je kunt bij binnenkomst een tas met voelmaterialen lenen bij de informatiebalie.
Foto: Bibi Veth

Kijken met je vingers – het museumgebouw werd gemaakt door


Concept & tekst
Anouk Heesbeen – de Vos
Elvera van Leeuwen

Redactie
Anne van den Dool

Voice-over, productie, montage & mixage
Ferry Molenaar

Voelmaterialen
Studio Charlotte Nieuwland
De Christelijke Blinden Bibliotheek
Visual First

De audiotour werd mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de RAAK Stimuleringsprijs.