Home

Beleef Gouden Tijden in Museum De Lakenhal tijdens de Museumnacht Leiden op zaterdag 25 mei 2013

19 april 2013

Museum De Lakenhal presenteert: de kracht van de Gouden Eeuw

Ontdek het goud van oud in Museum De Lakenhal : hét kunstmuseum van de stad Leiden en onlosmakelijk verbonden met de Gouden Eeuw. Niet alleen een groot deel van de kunst, ook de monumentale Laecken Halle waarin het museum huist stamt uit deze gloriedagen van de Republiek. De lakenindustrie maakt Leiden in de 17de eeuw schathemeltje rijk, met bloei van de wetenschap en de kunst tot gevolg. Leiden groeit uit tot de tweede stad van de Republiek en krijgt de eerste universiteit van Nederland. Grote meesters als Rembrandt van Rijn, Jan Steen en Gerard Dou wonen en werken in de stad en zetten de Nederlandse schilderkunst voorgoed op de kaart. Gouden tijden herleven tijdens de Museumnacht en tegelijk vragen we ons af: hoe ontketenen we een nieuwe Gouden Eeuw?

Programma

  • Gouden gesprekken: Kunstenaars en wetenschappers schuiven ieder uur aan bij schrijver, journalist en tafelheer Onno Blom. Zijn spraakmakende gasten laten hun licht schijnen op de succesfactoren van de Gouden Eeuw. Te gast zijn Rembrandt-kenner Gary Schwartz, prof. dr. in de vaderlandse geschiedenis Judith Pollmann, Leids kunstenaar Caspar Faassen. Wie de laatste gast zal zijn, wordt nog bekend gemaakt.
  • Speeddaten met museumexperts: De hele avond 1 op 1 speeddaten met museumexperts op zaal. Zij vertellen alles over de golden boys & girls uit de museumcollectie.
  • goudentijden: Die ene mooie reis, vroegste jeugd, of..? Deel persoonlijke gouden tijden in de oude hal van het museum en via goudentijden op Twitter.
  • Lakenhal Lounge: DJ x-0-x en VJ’s Mofo en Eyedevil zorgen voor beats en beeld op het voorplein van het museum. Leun achterover of haal juist de voeten van de vloer en ervaar hoe de kunst van de Gouden Eeuw via boxen en beamer nieuw leven ingeblazen krijgt.