Home
activiteit

College op Zondag: de restauratie van de Oud-Hollandse keuken

Zondag 5 november van 11.00 tot 12.30 uur

In deze duolezing op zondag 5 november duiken we dieper in de restauratie van de Oud-Hollandse keuken. Dit is een van de nog overgebleven stijlkamers die tussen 1878 en 1901 door Willem de Peyte, bestuurslid van de museumcommissie van Museum De Lakenhal, werden ingericht.

Tijdens deze editie van College op Zondag kijken vanuit twee perspectieven naar de restauratie van de Oud-Hollandse keuken. Conservator Kunstnijverheid Prosper de Jong neemt ons mee in de kunsthistorische context van de stijlkamer. Wat is de betekenis van een stijlkamer in het museum? Wat zien we in de Oud-Hollandse keuken in Museum De Lakenhal? En wat maakt dit negentiende-eeuwse concept nog steeds actueel?

Restaurator Henk Nijenhuis was verantwoordelijk voor de restauratie en belicht juist het fysieke proces van restaureren. Welke restauratietechnieken zijn er gebruikt? Welke beslissingen zijn er genomen voor conservering van de ruimte? En met welke technische materialen vindt een restauratie plaats en wat bepaalt het eindresultaat? Na beide lezingen is er ruimte voor vragen uit het publiek.

OVER COLLEGE OP ZONDAG

College op Zondag is een verdiepend programma bij de collectie van Museum De Lakenhal. In de vorm van een lezing, interview of tweegesprek duiken we samen met onze conservatoren en gastsprekers dieper in de kunsthistorische en historische verhalen van Museum De Lakenhal. Hoe gaat de restauratie van een collectiestuk in z’n werk? Wat valt er te vertellen over deze nieuwe aanwinst? En op welke manier speelt digitale kennis een rol in beheer van de collectie?

College op Zondag vindt plaats in het Auditorium van Museum De Lakenhal van 11.00 tot 12.30 uur. Toegangsprijs is € 5,-. Wil je daarna het museum bezoeken, dan koop je een toegangsticket aan de kassa. Colleges op Zondag zijn gratis voor Vrienden, Jong Mecenassen en Mecenassen.

bestel je ticket