Home
programma voortgezet onderwijs

Cursus kijken

Actief kijken naar kunst

In Museum De Lakenhal willen we onze bezoekers graag uitnodigen rustig de tijd te nemen om goed naar de uitgestalde kunstwerken en voorwerpen te kijken. Maar hoe doe je dat eigenlijk, kijken naar kunst? In onze korte Cursus Kijken laten we je leerlingen op een speelse manier kennismaken met een aantal heel verschillende manieren waarop je actief naar kunst kan kijken: door je ogen te gebruiken (bekijken), door de rest van je lichaam te gebruiken (bewegen), door te vertellen wat je ziet (beschrijven), door met elkaar te praten over wat je ziet (bespreken) en door zelf iets te maken (bewerken). Dan blijkt het eigenlijk best gemakkelijk en leuk om uitgebreid naar een kunstwerk te kijken - en er ondertussen ook nog iets van op te steken!

In deze interactieve rondleiding maken je leerlingen spelenderwijs kennis met een aantal basisbegrippen uit de beeldende kunst en zien ze voorbeelden van klassieke, moderne en actuele kunst en vormgeving. Ze ontdekken dat kunstenaars gebruik kunnen maken van allerlei beeldende middelen om onze blik te sturen, gevoelens over te brengen en onze kijkervaring kleur te geven.

Deze museumles is geschikt alle klassen van het vmbo, havo en vwo. Het programma passen we aan het niveau van de leerlingen aan. De rondleiding is daarmee geschikt voor absolute beginners in het kijken naar kunst, maar ook meer ervaren kunstkijkers zullen nieuwe invalshoeken ontdekken.

leerdoelen

De leerlingen leren:

  • verschillende vormen van beeldende kunst en vormgeving kennen
  • hoe ze kunst kunnen bekijken, bespreken en interpreteren
  • dat ‘kijken’ op allerlei manieren kan: actief en passief, serieus en speels
  • een aantal van de beeldende middelen die een kunstenaar ter beschikking heeft om ons, het publiek, te verleiden tot kijken, ons te overtuigen van een mening of ons een verhaal te vertellen te analyseren
  • dat kunstwerken ontstaan en bestaan in een bepaalde maatschappelijke context
  • reflecteren op hun eigen mening en op die van een ander
  • dat ze plezier mogen hebben met beeldende kunst en vormgeving

praktische informatie

Duur: 60 minuten
Prijs per klas van max. 30 leerlingen: €100 incl. museumentree
Maximum aantal klassen per tijdvak: 2Vraag dit programma minimaal 2 weken voorafgaand aan je bezoek aan. Mail naar boekingen@lakenhal.nl of bel naar 071 516 5357.