Een veilig en plezierig museumbezoek voor iedereen
Home

Persbericht

6 maart 2017

Eerste ‘mijlpaal’ nieuwbouw Museum De Lakenhal geslagen

Maandag 6 maart sloegen wethouder Robert Strijk en museumdirecteur Meta Knol de eerste paal van de restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal. Het 17e-eeuwse pand wordt grondig gerestaureerd. Daarnaast wordt het museum uitgebreid met nieuwe tentoonstellingszalen. Het moment werd feestelijk gevierd met confetti en gelukwensen.

Mijlpaal

Begin dit jaar werd de sleutel overgedragen aan de aannemerscombinatie Nieuw-Laecken. Sindsdien zijn werkzaamheden ter hand genomen zoals de bescherming van waardevolle onderdelen van het gebouw, de demontage van onderdelen die vervangen worden, het doen van destructief onderzoek en het voorbereiden van de bouwwerkzaamheden. Nu was het moment daar voor het slaan van de eerste paal voor de nieuwbouw, die aan de Lammermarktzijde zal verrijzen.

Feestelijk

Het feestelijke moment werd gevierd in het bijzijn van een groep van ruim honderd betrokkenen, op het voorplein van de zeventiende eeuwse ‘Laecken-Halle’. Voor het eerst sinds 1992 is dit voorplein nu weer te zien in de oorspronkelijke staat, zoals het in 1640 door architect Arent van ’s-Gravesande werd ontworpen. In 1992 kreeg het voorplein een tijdelijke, glazen overkapping om ruimte te bieden aan de kassa, garderobe en museumwinkel. Deze worden in de nieuwe situatie inpandig gerealiseerd. De monumentale voorgevel staat op dit moment volop in de steigers, zodat na de restauratie deze unieke gevel zich weer toont als in de hoogtijdagen van de zeventiende eeuw.

Meta Knol, directeur Museum De Lakenhal: “Wij zijn bijzonder blij met de viering van dit symbolische moment. De langverwachte restauratie en uitbreiding van het museum is begonnen! We zien er naar uit om het resultaat in het voorjaar van 2019 aan het publiek te kunnen laten zien.”

Robert Strijk, wethouder Cultuur: “De voorbereidingen van de bouw zijn al sinds januari in volle gang achter gesloten deuren. Vandaag vieren we de officiële start van de bouw met het slaan van de eerste paal. Het museum levert een belangrijke bijdrage aan de bloei van Leiden als cultuur- en museumstad. Dat het museum ondertussen niet stil zit, en volop deelneemt aan het themajaar 100 jaar De Stijl, hebben we afgelopen week kunnen zien bij de aankoop van een topstuk van Van Doesburg. Een mooie toevoeging aan de collectie van De Lakenhal die de geschiedenis van de stad vertelt.”

Planning

De restauratie en uitbreiding van Museum De Lakenhal verloopt voorspoedig en is op schema. Naar verwachting zal nog dit jaar het hoogste punt voor de nieuwbouw worden bereikt.

Noot voor de redactie

Museum De Lakenhal is het museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van de stad Leiden. Tot de hoogtepunten uit de collectie behoren werken van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen, maar ook van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg, Jan Wolkers en Erwin Olaf. Museum De Lakenhal maakt kwaliteitsvolle tentoonstellingen van (inter)nationaal belang op basis van Leidse bronnen. Het museum profileert zich als een vernieuwend netwerkmuseum en verbindt heden en verleden door bezoekers te inspireren met oude en nieuwe gezichtspunten.

Bijschrift

Foto’s Hielco Kuipers : slaan eerste paal Foto Karin Borghouts: voorplein Museum De Lakenhal, beeld HighRes

Meer informatie

Minke Schat, hoofd publiek Museum De Lakenhal
T 06 11 01 88 31 E m.schat@lakenhal.nl
lakenhal.nl

Voor meer informatie

Team Bestuur en Communicatie Gemeente Leiden T 071 516 50 55 E persvoorlichting@leiden.nl