Home

Eeuwenoude grafzerken terug in Pieterskerk Leiden

Twee eeuwenoude grafzerken, uit de collectie van Museum De Lakenhal, zijn begin februari teruggeplaatst in de Pieterskerk Leiden. De Leidse grafzerken werden in 1935 in de kelder van de nu gesloopte Vismarkt 9-10 herontdekt. Ze zijn oorspronkelijk afkomstig uit de Pieterskerk Leiden en dateren tussen circa 1100 en 1300. Museum De Lakenhal heeft de grafzerken in bruikleen gegeven.

Het zijn de oudste uit de Pieterskerk overgebleven zerken en geven een zeldzame indruk van de kerkvloer in de oudste bouwfases van de kerk. De zerk met inscriptie werd in 1592 hergebruikt om als grafzerk te dienen voor het graf van de dochter van de Leidse lakenkoper Claes Jacobsz van Berckel. De andere zerk met het huismerk is vermoedelijk ook hergebruikt. Beide zerken zijn door het gebruik van rood zandsteen en de specifieke trapeziumvorm terug te leiden tot de 12e en 13e eeuw.

Beide zerken stonden de afgelopen jaren in Museum De Lakenhal. Bam Bam Steenhouwers heeft de afgelopen maanden in opdracht van Museum De Lakenhal de zerken vakkundig gerestaureerd. De Stichting Vrienden van de Pieterskerk heeft de plaatsing van de zerken mede gefinancierd.

Kom langs om de eeuwenoude grafzerken zelf te bekijken! De Pieterskerk Leiden is dagelijks geopend van 11:00 tot 18:00 uur, tenzij er evenementen gepland staan (deze vindt u in de agenda). Kijk voor meer informatie over het bezoeken van de Pieterskerk Leiden op de website.

Plaatsing van de grafzerken
Plaatsing van de grafzerken Foto: Jordy Kortekaas
De twee grafzerken
De twee grafzerken Foto: Hielco Kuipers