Home
programma voortgezet onderwijs

Examentraining geschiedenis

oefenen voor het CSE Geschiedenis

De collectie van Museum De Lakenhal biedt talloze ingangen om te oefenen voor de examens Geschiedenis (niveau vwo), specifiek de historische context Steden en burgers in de Lage Landen (1050-1700). Religieuze kunst uit de middeleeuwen en de renaissance, 17e-eeuwse schilderijen, een hele zaal gewijd aan Leidens Beleg en Ontzet… Museum De Lakenhal heeft een gedroomde examenopstelling!

Uitdagen

Tijdens de Examentraining Geschiedenis dagen we je leerlingen uit om in te brengen wat ze al weten, helpen we ze om hun perspectief en kennis uit te breiden en laten we ze oefenen met historische kennis en terminologie. De objecten in de museumzalen getuigen van de tijd, maar hoe zie je dat en hoe kan je een museumobject als historische bron gebruiken?

Het feit dat je leerlingen in het museum voor een echt werk staan, en ze hardop denkend kunnen uitproberen of ze de examenstof een beetje onder de knie hebben, is winst op zich. Wat zie je? Welke informatie kun je uit een museumobject als historische bron halen? In het werk zelf ligt de sleutel voor de beantwoording van examenvragen. Dát gaat jouw groep in het museum ervaren. En ze gaan daarna vol vertrouwen het centraal schriftelijk examen in!

VWO 4, 5 & 6

Deze museumles is geschikt voor de klassen 4, 5 en 6 vwo. Het programma passen we aan het niveau van de leerlingen aan. De nieuwe historische contexten van het havo-examen sluiten onvoldoende aan op onze collectie. Daarom bieden we dit jaar geen Eindexamentraining Geschiedenis voor havo aan.

Leerdoelen

Leerlingen leren:

  • hoe typische examenvragen zijn opgebouwd
  • hoe ze kunnen oefenen met de historische context Steden en burgers in de Lage Landen (1050-1700)
  • hoe ze kunnen oefenen met begrippen en vaardigheden die nodig zijn voor het CSE
  • hoe ze woorden kunnen geven aan dat wat ze zien en weten
  • waar ze al goed in zijn en waar ze nog mee moeten oefenen (kennis en vaardigheden)
  • dat het kijken naar en analyseren van museumobjecten als historische bron iets heel leuks is!

Praktische informatie

  • Duur: 60 minuten
  • Prijs per klas van max. 30 leerlingen: €100 incl. museumentree
  • Maximum aantal klassen per tijdvak: 2

Dit programma is beschikbaar vanaf januari 2023, maar reserveren kan nu al. Vraag jouw Examentraining in ieder geval minimaal 2 weken voorafgaand aan je bezoek aan. Mail hiervoor naar boekingen@lakenhal.nl of bel naar 071 516 5357.