Home
programma primair onderwijs

Filosoferen met kunst

Ga in gesprek met moderne kunst

Kunst kan je verrassen, je informatie geven, je aan het denken zetten… Tijdens de museumles Filosoferen met Kunst maken we gebruik van al deze aspecten van kunst. Onder leiding van een museumdocent oefenen leerlingen in het museum of in de klas met het voeren van een filosofisch gesprek bij een aantal kunstwerken. De kunstwerken zijn daarbij een middel, geen doel. Informatie over het kunstwerk en de kunstenaar (bijvoorbeeld wat is afgebeeld, en hoe) helpen bij het onderzoeken en bespreken van de filosofische vragen die tijdens het gesprek aan bod komen. Hierbij is volop ruimte voor eigen interpretaties en gedachte-experimenten van de leerlingen. De leerlingen krijgen als tegenhanger van het kijken naar kunst een beeldende opdracht die start met een filosofische onderzoeksvraag. Door heel goed te kijken en door te proberen om te verbeelden wat ze zien, proberen de leerlingen samen met de workshopleider antwoorden te vinden op de filosofische startvraag. Zo wordt filosoferen met kunst van anderen ook filosoferen met kunst van de leerlingen zelf.

Deze museumles is geschikt voor leerlingen van groep 3 t/m 8. Het programma passen we aan het niveau van de leerlingen aan. Filosoferen met kunst daagt iedereen uit om beter te kijken, te reflecteren en eigen en andermans ideeën te verkennen. Ongeacht leeftijd, voorkennis of tekentalent.

leerdoelen

Leerlingen leren:
• wat een filosofisch gesprek is
• hoe ze een filosofisch gesprek kunnen voeren
• aan de hand van het goed kijken naar schilderijen reflecteren op eigen ideeën en het verkennen van andermans ideeën
• wat kunst voor hen betekent
• hoe een beeldende opdracht je kan helpen om beter te kijken naar kunst en naar de ander

kerndoelen


1, 2, 3 en 12 (Nederlands)
51, 52 en 53 (Oriëntatie op jezelf en de wereld)
54, 55 en 56 (Kunstzinnige oriëntatie)

praktische informatie

Voor dit programma ontvangen we je het liefst in Museum De Lakenhal. Bevindt je basisschool zich binnen 5 kilometer van het museum, maar kun je niet naar ons toe komen? Dan bieden we je dit programma ook in de klas aan, als onderdeel van het programma Kunst in je koffer.

IN HET MUSEUM

Duur: 90 minuten
Locatie: Museum De Lakenhal
Prijs per klas van max. 30 leerlingen: €150 incl. museumentree

IN DE KLAS

Duur: 90 minuten
Locatie: in de klas op een basisschool binnen 5 kilometer van Museum De Lakenhal
Prijs per klas van max. 30 leerlingen: €135


Vraag dit programma minimaal 2 weken voorafgaand aan je bezoek aan. Mail naar boekingen@lakenhal.nl of bel naar 071 516 5357.