Een veilig en plezierig museumbezoek voor iedereen
Home

Fototentoonstelling Déjà vu, verlengd t/m 8 augustus

Muziek plaatst foto’s in nieuw licht

Een foto roept soms onverwachte herinneringen op door een bekend gezicht, een herkenbare plek, of vertrouwde kleuren. Hetzelfde geldt voor muziek. Conservator Rob Wolthoorn van Museum De Lakenhal brengt die twee triggers voor herinneringen samen in de kleine fototentoonstelling ‘Déjà vu’.

Al is het museum tijdelijk niet geopend voor publiek, achter de schermen wordt niet stilgezeten. Zodra de museale sluiting vanwege coronamaatregelen voorbij is, opent deze foto-expositie. 15 fotowerken zijn gekoppeld aan een songtekst en dat leidt tot onverwachte invalshoeken. Ontdek welk beeld is gematcht met Waterfalls van TLC en welk kunstwerk doet denken aan The Beatles. De begeleidende muziek kan tijdens het bezoek worden beluisterd na het scannen van de foto’s met de L@kenhal app.

De conservator ziet een connectie tussen de songteksten en foto’s. Terecht? Dit kan de bezoeker zelf bepalen na het (weer)zien en luisteren. Deze expositie daagt bezoekers uit bestaande werken in combinatie met muziek te bekijken als nieuw.

Voor het eerst te zien

Voor het eerst in Museum De Lakenhal te zien is Specimens Slide van Christiaan Bastiaans, een foto die het museum in 2018 aankocht. De Parijse atelierwoning van Theo van Doesburg – de kunstenaar die in Leiden De Stijl heeft opgericht - vormde het decor van dit werk.

Leidse link

De andere 14 werken in de kleine tentoonstelling zijn al eerder in Museum De Lakenhal getoond, maar nog nooit in deze samenstelling. De foto’s verschillen in techniek en vorm: van met lakverf bewerkt landschap tot in scène gezet portret. Elk werk heeft bovendien een link met Leiden: sommige tonen een Leidse locatie of persoon, andere zijn moderne interpretaties van bekende kunstwerken in het museum.

Deze tentoonstelling bestaat uit werk van Christiaan Bastiaans, Ger van Elk, Ton van Summeren, Lon Robbé, Wout Berger, Wim Lamboo, Teun Voeten, Eric van der Schalie, Inez van Lamsweerde en Teun Hocks.

OVER MUSEUM DE LAKENHAL

Museum De Lakenhal is het museum voor beeldende kunst, geschiedenis en kunstnijverheid van de stad Leiden. Het roemruchte verleden van de stad wordt belicht in zeven collectiepresentaties, waaronder De Bakermat van de Gouden Eeuw, Leiden Universiteitsstad, Het Beleg en Ontzet van Leiden en Zeven Eeuwen Leids Laken. De internationaal bekende collectie bevat tal van hoogtepunten zoals Lucas van Leydens ‘Laatste Oordeel’ (1526-27), fraai gebrandschilderd glas en schilderijen van Rembrandt en tijdgenoten. Sinds 1874 is het museum gevestigd in een monumentale, 17e-eeuwse keurhal voor wollen stoffen, die in 2017-2019 zorgvuldig werd gerestaureerd en uitgebreid met moderne architectuur. Met een inspirerend programma laat Museum De Lakenhal zo veel mogelijk verschillende mensen met nieuwe ogen naar het Leidse verleden kijken.

NOOT VOOR REDACTIE, NIET VOOR PUBLICATIE

Museum De Lakenhal | Harriot Voncken | Online communicatie & PR | 06 34 36 41 91 | h.voncken@lakenhal.nl