Home

verlengd t/m 8 augustus

Fototentoonstelling Déjà vu: muziek plaatst foto’s in nieuw licht

Een foto roept soms onverwachte herinneringen op door een bekend gezicht, een herkenbare plek, of vertrouwde kleuren. Hetzelfde geldt voor muziek. Conservator Rob Wolthoorn brengt die twee triggers voor herinneringen samen in de kleine fototentoonstelling ‘Déjà vu’.

15 fotowerken zijn gekoppeld aan een songtekst en dat leidt tot onverwachte invalshoeken. Ontdek welk beeld is gematcht met Waterfalls van TLC en welk kunstwerk doet denken aan The Beatles. De begeleidende muziek kan tijdens je bezoek worden beluisterd na het scannen van de foto’s met de L@kenhal-app.

De conservator ziet een connectie tussen de songteksten en foto’s. Terecht? Dit kun jij zelf bepalen na het (weer)zien en luisteren. Deze expositie daagt je uit bestaande werken in combinatie met muziek te bekijken als nieuw.

Voor het eerst in Museum De Lakenhal te zien is Specimens Slide van Christiaan Bastiaans, een foto die het museum in 2018 aankocht. De Parijse atelierwoning van Theo van Doesburg – de kunstenaar die in Leiden De Stijl heeft opgericht - vormde het decor van dit werk.

Christiaan Bastiaans - Specimens Slide, 2012

De andere 14 werken in de kleine tentoonstelling zijn al eerder in Museum De Lakenhal getoond, maar nog nooit in deze samenstelling. De foto’s verschillen in techniek en vorm: van met lakverf bewerkt landschap tot in scène gezet portret. Elk werk heeft bovendien een link met Leiden: sommige tonen een Leidse locatie of persoon, andere zijn moderne interpretaties van bekende kunstwerken in het museum.

Praktische informatie


Te zien van: 19 november 2020 t/m 8 augustus 2021
Toegangsprijs: voor deze tentoonstelling geldt de reguliere toegangsprijs (geen toeslag).
Koop je ticket online of aan de kassa
Via de L@kenhal-app kun je online de tentoonstelling bekijken en de bijbehorende liedjes beluisteren.
De liedjes luister je ook in de Spotify-playlist.

In al mijn jaren bij Museum De Lakenhal heb ik mooie herinneringen aan deze werken overgehouden. Ik hoop dat deze tentoonstelling voor de bezoeker ook voelt als een feest van herkenning. Misschien herken je zelfs een plek dichtbij huis.'

Conservator Rob Wolthoorn