Home
persberichten

persbericht | 8 mei 2025

Genomineerden Doesjenel Prijs 2025 bekend

Tweejaarlijkse kunstprijs stimuleert de ontwikkeling van jong talent

Op woensdag 7 mei werden tijdens Industry Day, de jaarlijkse bijeenkomst voor Leidse makers, in Museum De Lakenhal de drie genomineerden van de tweede editie van de Doesjenel Prijs bekendgemaakt. Deze prijs is bedoeld voor kunstenaars van 35 jaar of jonger met een aantoonbare band met Leiden. Het werk van de genomineerde kunstenaars Larissa Esvelt, Jaasir Linger en Katerina Sidorova is vanaf 26 september te zien tijdens een gezamenlijke tentoonstelling in Museum De Lakenhal. Op 12 december wordt tijdens een feestelijke prijsuitreiking de winnaar bekendgemaakt.

Diversiteit en kwaliteit

De jury is dit jaar opnieuw onder de indruk van de diversiteit en kwaliteit van de inzendingen. De inzendingen biedt een rijk palet aan maatschappelijke onderwerpen, bijzondere vormen en materialen. Via de Doesjenel Prijs maakte de jury kennis met veel talent dat zich nog niet eerder aandiende. Ook zag de jury mogelijkheden voor getalenteerde makers die dit jaar geen nominatie in de wacht sleepten, maar jong genoeg zijn om tijdens een volgende editie opnieuw mee te dingen naar de prijs.

Over de genomineerden

De jury koos voor drie kunstenaars die in thematiek, techniek en achtergrond heel verschillend zijn, maar alle drie blijkgeven van een overtuigende en consistente kunstpraktijk.

Larissa Esvelt maakt grote kleurige werken en installaties waarin keramiek en textiel de hoofdrol spelen, soms gecombineerd met alledaagse objecten. De combinatie van textiel en keramiek geven haar monumentale beelden een sterke zeggingskracht en uniciteit. Materiaal en thematiek gaan hand in hand, de werken zijn stoer en kwetsbaar tegelijk. Ongemak lijkt een centraal thema in haar werk; het menselijk ongemak in relatie tot de omgeving of heersende beeldcultuur. Zo zien we bijvoorbeeld vrouwfiguren die spelen met het clichébeeld van de wachtende, hangende en passieve vrouw. Dit beeldt Esvelt in extreme mate uit waardoor haar sculpturen iets absurds en vreemds krijgen. Esvelts beelden nemen letterlijk en figuurlijk veel ruimte in en staan altijd in relatie tot die ruimte. Het materiaalgebruik is van een gedetailleerde kwaliteit; het maakt de beelden heel aantrekkelijk én mysterieus.

Esvelt studeerde aan Artez in Arnhem en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag en volgde ook een residency bij het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC). Zij woont in Oegstgeest.

Larissa Esvelt
Larissa Esvelt Foto: Veerle Sloof
Jaasir Linger
Jaasir Linger Foto: Veerle Sloof

De praktijk van Jaasir Linger is overtuigend en consequent. Zijn werk onderscheidt zich door een heldere thematiek, relevante inhoud en liefde voor materiaal. Zijn beelden zijn visueel aantrekkelijk, hebben een eigen en uniek karakter en vallen hierdoor op. Linger weet Surinaams cultureel erfgoed en de traditionele Afro-Surinaamse Winti-religie op onderzoekende wijze te vertalen in krachtige verhalende beelden, die ook een mate van mystiek in zich dragen. De jury roemt de combinatie van de, voor deze gemeenschap, herkenbare symboliek met een persoonlijk verhaal, waardoor een overtuigend narratief ontstaat. Dat de aandacht voor de Winti-religie niet alleen een ‘interesse’ is, maar ook een geleefde identiteit, geeft zijn werk echtheid en oprechtheid.

Linger studeerde aan de Fotoacademie en het Sandberg Instituut in Amsterdam. Hij bracht in zijn jeugd veel tijd door in Leiden en werkte tot voorkort in de stad.

Katerina Sidorova onderzoekt grote politieke thema's als surveillance, macht, controle en bekijkt hoe deze blijvende afdrukken achterlaten in ons leven en onze omgeving. Deze thematiek weet ze om te zetten in krachtige en eigenzinnige installaties. Het werk getuigt van een aanstekelijke makersdrang. Sidorova heeft een rijke praktijk. Je voelt waar haar installaties over gaan en tegelijkertijd zijn ze ook een beeldend statement. Ze gebruikt steeds nieuwe materialen, soms stoer, soms heel fragiel, altijd met een gelaagde betekenis. Dat het werk niet altijd ‘af’ lijkt benadrukt het bevragende karakter. Haar presentaties ogen niet per definitie toegankelijk, wel intrigerend en overtuigend.

Katerina Sidorova studeerde aan diverse academies in Engeland en aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Ze bracht meerdere keren lange tijd in Leiden door.

Katerina Sidorova
Katerina Sidorova Foto: Veerle Sloof

Eigen zeggingskracht

Het maken van een keuze uit de variatie aan inzendingen was ook dit jaar weer een uitdaging, aldus juryvoorzitter Tanja Elstgeest, directeur van Museum De Lakenhal. ‘Het blijft moeilijk werk van kunstenaars met elkaar te vergelijken en daar winnaars uit te destilleren. Ieder heeft ten slotte een eigen zeggingskracht. Het feit dat drie talentvolle kunstenaars de kans krijgen hun werk voor vier maanden in het museum te presenteren voordat een definitieve winnaar wordt gekozen, draagt bij aan het doel van deze prijs: een nieuwe generatie kunstenaars de kans geven zich te ontwikkelen en hun werk te presenteren aan een breder museumpubliek.’

Open call

Kandidaten konden zich tot en met 6 april 2025 aanmelden via de website van Museum De Lakenhal. Een professionele jury maakte uit dertig inzendingen een selectie van drie kunstenaars. Met het werk van deze genomineerden wordt een tentoonstelling samengesteld, die opent op 26 september 2025, tegelijk met Kunstroute Leiden. Op 12 december 2025 wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking bij het avondprogramma Lakenhal Laat. Deze winnaar krijgt een bedrag van 5000 euro en een object ontworpen door Judith Bloedjes. De Doesjenel Prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt.

De juryleden en genomineerden van de Doesjenel Prijs 2025: v.l.n.r. Tanja Elstgeest, Katerina Sidorova, Chequita Nahar, Larissa Esvelt, Koen Hauser, Jaasir Linger en Nicole Roepers
De juryleden en genomineerden van de Doesjenel Prijs 2025: v.l.n.r. Tanja Elstgeest, Katerina Sidorova, Chequita Nahar, Larissa Esvelt, Koen Hauser, Jaasir Linger en Nicole Roepers Foto: Veerle Sloof

Jury

De jury van de Doesjenel Prijs bestaat dit jaar uit: • Juryvoorzitter (zonder stem): Tanja Elstgeest, directeur Museum De Lakenhal • Chequita Nahar, beeldend kunstenaar en sieradenontwerper • Koen Hauser, fotograaf en beeldend kunstenaar • Lieneke Hulshof, kunstjournalist en curator • Carolien Stolte, vertegenwoordiger van het Jong Mecenaat van Museum De Lakenhal, sponsor van de Doesjenel Prijs • Nicole Roepers, conservator actuele kunst Museum De Lakenhal

Naam van de prijs

De naam van de prijs verwijst naar het beroemde Leidse kunstenaarsechtpaar Theo van Doesburg en Nelly van Doesburg - Van Moorsel, die in privékringen ook wel Doesjenel werden genoemd. Van Doesburg was in 1917 een van oprichters van De Stijl, de wereldberoemde kunststroming waartoe ook Mondriaan behoorde. Samen met Nelly was hij daarnaast trekker van de avantgardistische Dada-beweging. Zij kregen bewondering voor de manier waarop zij in de wereld stonden en vernieuwing teweegbrachten in de kunstwereld. Zij gingen grensverleggend en interdisciplinair te werk. Deze attitude is voor Museum De Lakenhal een inspirerend uitgangspunt voor de Doesjenel Prijs.

Jong Mecenaat

De Doesjenel Prijs wordt mede mogelijk gemaakt door het Jong Mecenaat van Museum De Lakenhal. Dit mecenaat stimuleert talentontwikkeling in de beeldende kunst en investeert daarnaast in speciale programma's en activiteiten voor scholieren en studenten.

NOOT VOOR PERS, NIET VOOR PUBLICATIE

Neem voor meer informatie contact op met Anne van den Dool, medewerker PR & Online Communicatie, via a.van.den.dool@lakenhal.nl of 06-81052747.