Home

GERRIT DOU. THE LEIDEN COLLECTION FROM NEW YORK

9 maart t/m 31 augustus 2014

Gerrit Dou (1613-1675) is al in zijn tijd één van de meest gevierde schilders van de Gouden Eeuw. Met de tentoonstelling Gerrit Dou. The Leiden Collection from New York eert Museum De Lakenhal de meester die 400 jaar geleden in Leiden werd geboren. Voor het eerst worden alle schilderijen van Dou uit The Leiden Collection publiek tentoongesteld, en wel in Leiden, de stad waar de werken oorspronkelijk vandaan komen. Een wereldprimeur!

GROOTSTE COLLECTIE TER WERELD

The Leiden Collection in New York is een particuliere verzameling van schilderijen uit de Hollandse Gouden Eeuw. De collectie bevat belangrijke werken van onder meer Rembrandt, Jan Steen en Johannes Vermeer, maar is in het bijzonder gericht op de Leidse fijnschilders. De verzameling is in tien jaar uitgegroeid tot zo’n 200 werken en is daarmee de grootste in zijn soort. Gerrit Dou, grondlegger van de Leidse fijnschilders, vormt met veertien schilderijen de kern van de verzameling. Deze veertien werken zijn nu in Museum De Lakenhal te zien, samen met vijf andere schilderijen uit The Leiden Collection: twee werken uit de omgeving van Dou; twee werken van Dou’s leerling Dominicus van Tol en een zeldzaam vroeg schilderij van Dou’s meest talentvolle leerling Frans van Mieris.

LEIDSE FIJNSCHILDERS

Na een leertijd in het atelier van Rembrandt ontwikkelt Dou als geen andere kunstenaar de gave om de stoffelijke werkelijkheid bedrieglijk echt weer te geven. Zijn imitatie van weerkaatsend licht en de weergave van materialen als koper of steen zijn onovertroffen. Talrijke schilders in Leiden en daarbuiten imiteren zijn werk. Dou wordt dan ook alom beschouwd als de grondlegger van de Leidse fijnschilders. Zijn werk wordt al tijdens zijn leven bewonderd door vorstelijke verzamelaars als koningin Christina van Zweden en groothertog Cosimo III van Toscane, die hem zelfs thuis in Leiden bezoekt.

Gerrit Dou, Haringverkoopster met een jongen (detail) ca. 1670-1675
Gerrit Dou, Haringverkoopster met een jongen (detail) ca. 1670-1675 Leiden Collection, New York

NIEUW LICHT OP DOU

In The Leiden Collection bevindt zich zowel vroeg als laat werk van Dou. Recent materieel-technisch onderzoek heeft nieuwe inzichten geboden op het werk van deze nog weinig bestudeerde meester uit de Hollandse Gouden Eeuw. De onderzoeksresultaten én de volledige Leiden Collection worden in juni 2014 voor het eerst digitaal toegankelijk gemaakt voor publiek. Op de tentoonstelling in Leiden wordt alvast een voorproef gegeven.

THUISKOMST

Dat de tentoonstelling 'Gerrit Dou. The Leiden Collection from New York' in Museum De Lakenhal wordt gepresenteerd, betekent een thuiskomst voor de werken in de stad waar ze oorspronkelijke vandaan komen. Gerrit Dou schilderde de werken in zijn atelier aan het Galgewater, op zo’n vijfhonderd meter afstand van Museum de Lakenhal. De tentoonstelling is verdeeld in vier thema’s: Gerrit Dou en Rembrandt, Gerrit Dou als Portretschilder, Genretaferelen en Roem & Navolging. Het tentoongestelde werk sluit naadloos aan bij de collectie van Museum De Lakenhal, waarin werken zijn opgenomen van Gerrit Dou’s leermeester Rembrandt van Rijn, maar ook van leerlingen als Frans van Mieris, Pieter van Slingelandt en Godfried Schalcken. Daarnaast is werk van tijdgenoten als Jan Lievens, Jan Steen, Jan van Goyen en Gabriël Metsu rijk vertegenwoordigd in de verzameling.

PUBLIEKSACTIVITEITEN

Iedere zondag om 14 uur kunnen bezoekers aansluiten bij de gratis toelichting op de tentoonstelling. Aan de hand van een digitale presentatie in de publiekszaal van het museum wordt in 30 minuten meer verteld over leven en werk van Gerrit Dou. Voor verdere activiteiten, zie het activiteitenoverzicht.

TOELICHTING OP DOU

U bezoekt de tentoonstelling met een groep? Maak gebruik van de mogelijkheid van een persoonlijke toelichting op Gerrit Dou. The Leiden Collection from New York. In 30 minuten geeft een professionele rondleider in de aan de tentoonstelling grenzende publiekszaal een presentatie over het leven en werk van Gerrit Dou. Een bijzondere verrijking van uw museumbezoek!

Kosten: 60 euro per groep (excl. entreeprijs per persoon)

Voor meer informatie en reserveren: boekingen@lakenhal.nl

Bezoekers tentoonstelling 'Gerrit Dou. The Leiden Collection from New York'.
Bezoekers tentoonstelling 'Gerrit Dou. The Leiden Collection from New York'. Foto: Marc de Haan

tentoonstellingsvideo