Home

Gilbert Hsiao

Easton Pennsylvania (Verenigde Staten), 1956

gilberthsiao.com

Het oeuvre van Gilbert Hsiao (1956) verkent de visuele perceptie en wat wij als mens met elkaar gemeen hebben in plaats van wat ons van elkaar onderscheidt. Hsiao maakt schilderijen, videokunst, installaties en werken op papier en laat zich daarbij inspireren door klank en ritme in muziek. In zijn optisch complexe werk figureren vreemde objectachtige vormen, octogonen, driehoeken en cirkels.

De invloed van De Stijl op het werk van Hsiao wordt primair bepaald door Mondriaan en dan met name zijn Boogie Woogie schilderijen. Zij delen de liefde voor muziek, met name jazz, en dat uit zich in de visuele syncopes, beats, puls en het ritme van het werk. Ook herkennen we het zeer beperkte en verzadigde kleurpalet met sterke contrasten. De kleurvormen fungeren soms als accenten of highlights en ook herhalingen en syncopen worden niet geschuwd. De invloed van Mondriaan zien we vooral terug in het vroege werk van Hsiao uit de jaren 80 en 90 en minder in het huidige, maar de vibe blijft aanwezig. Hsiao hanteert een beperkt kleurpalet en zijn ‘primaire’ kleuren zijn fluorescerend groen, oranje en roze in plaats van blauw, geel en rood.

Gilbert Hsiao bracht het grootste deel van zijn jeugd door in Terre Haute, Indiana. Hij is zoon van Chinese immigranten die naar Amerika kwamen om hun studies af te ronden, maar niet terug konden vanwege de revolutie in China. Hsiao trok halverwege de jaren 70 naar New York om te studeren aan de Columbia University en vervolgens aan het Pratt Institute. Hier kwam hij voor het eerst in aanraking met kunst en de vele muzieksoorten die belangrijke factoren werden in zijn werk.

Hsiao was als resident verbonden aan de Marie Walsh Sharpe Foundation (Brooklyn, VS), Millay Colony for the Arts (Austerlitz, NY), Gallery Aferro (Newark, NJ) en Raygun Projects (Toowoomba, AUS) en was painting fellow bij de New York Foundation for the Arts. Zijn werk is te zien geweest in P.S. 1, Contemporary Arts Museum Houston (VS) en het Indianapolis Museum of Art (VS) en allerlei alternatieve plekken en galeries in heel Amerika, Azië, Europa en Australië. Hij woont momenteel in Brooklyn, NY en werkt in Newark, NJ.
Hij was auteur van de blog The Perceptual Observer.

Contrary Motion (2017)
Contrary Motion (2017) Schetsontwerp door Gilbert Hsiao