Home

GLOBAL IMAGINATIONS ZET AAN TOT DIALOOG

26 juni 2015

Op zaterdag 27 juni 2015 opent de hedendaagse kunsttentoonstelling Global Imaginations in De Meelfabriek in Leiden. Dertig kunstwerken van twintig kunstenaars afkomstig uit alle continenten laten uiteenlopende wereldbeelden zien, die balanceren tussen hoop en vrees. Het Amerikaanse kunstenaarscollectief Ghana ThinkTank stelt met hun installatie Monument to the Dutch de kritische vraag hoe het ervoor staat met de internationaal beroemde, Nederlandse tolerantie. Daarbij doelen zij vooral op de kloof tussen moslims en niet-moslims. In een reactie op het kunstwerk roepen vertegenwoordigers van het OCJM (vml. Caïro-overleg) op tot dialoog.

Monument to the Dutch

In de installatie Monument to the Dutch speelt de symbolische verwijzing naar het Achterhuis van Anne Frank een belangrijke rol. Daarnaast wordt verwezen naar de traditie van de tolerante Islam en naar de islamitische geloofstraditie. De makers Christopher Robbins (VS), John Ewing (VS) en Maria del Carmen Montoya (VS) vragen hiermee aandacht voor het maatschappelijke probleem van de huidige intolerantie tegenover allochtonen en moslims in Nederland.

Dialoog

Vertegenwoordigers van het OJCM (Overleg Joden, Christenen en Moslims, voorheen het Caïro-overleg) onderkennen het belang van vrije meningsuiting en onderstrepen dat kunstwerken als deze getoond moeten kunnen worden in een vrije maatschappij. Zij staan tegelijkertijd kritisch tegenover Monument to the Dutch. Oproepen tot tolerantie, zoals de kunstenaars doen, is volgens de vertegenwoordigers Hanneke Gelderblom en Driss El Boutoufi niet genoeg: tolerantie is slechts de eerste stap naar beter begrip voor elkaar en naar een werkelijke dialoog tussen bevolkingsgroepen in onze samenleving. Hanneke Gelderblom-Lankhout: “Anne Frank is geen symbool van tolerantie. Het Achterhuis is een waarschuwing dat tolerantie mooi lijkt maar geen garantie biedt tegen vooroordelen en racisme. Dialoog is naar elkaar luisteren, elkaar leren begrijpen en de verschillen die blijven respecteren. Wij zijn van die dialoog, dat is niet gemakkelijk maar wel zeer nodig.”

Uiteenlopende visies op de wereld

Hoe opnieuw te kijken naar de complexe wereld van vandaag? Die vraag ligt ten grondslag aan de tentoonstelling Global Imaginations. Wereldwijd zijn mensen meer dan ooit met elkaar verbonden. Deze complexe werkelijkheid vraagt om nieuwe manieren om naar de wereld te kijken. Global Imaginations is opgezet als tentoonstelling waarin hedendaagse kunstenaars van alle continenten hun visie op de wereld van nu verbeelden. Zij reiken nieuwe concepten aan, waarin vanuit uiteenlopende perspectieven onverwachte verbindingen worden gelegd, die aanzetten tot denken en dialoog.

NOOT VOOR DE REDACTIE

Bijgevoegd document: uitgesproken tekst Hanneke Gelderblom-Lankhout, 25 juni 2015

download

Bijschriften afbeeldingen:

  • Batoul S’Himi, Monde sous Pression (Wereld onder druk) 2008-15. Opengewerkte aluminium snelkookpannen, gasflessen en hakmessen. Courtesy de kunstenaar.
  • Ghana ThinkTank, Monument to the Dutch, 2015. An installation that brings together sacred symbols of tolerance.
    Het huis mag worden betreden; eerbiedig alstublieft de regels.
    Diverse materialen. Courtesy Ghana ThinkTank. Ontwerp Ghana ThinkTank. Uitvoering José Warmerdam-van Beek
    Foto: Evert Elzinga

Voor meer beeldmateriaal, ga naar de beeldbank van Global Imaginations

VOOR MEER INFORMATIE
AFDELING PUBLIEK VAN MUSEUM DE LAKENHAL
MINKE SCHAT TEL. 071 5165 360 / 06 11 01 88 31 OF VIA PR@LAKENHAL.NL
MUSEUM DE LAKENHAL, OUDE SINGEL 32, LEIDEN

persafbeeldingen

Klik op de thumbnails voor download.