Home

Guido Nieuwendijk

Auckland (Australië), 1967

guidonieuwendijk.com

Kenmerkend voor de stijl van Guido Nieuwendijk (1967) is zijn aparte mengvorm van abstractie met pop. Maar ook het relativerende en humoristische karakter van zijn werken is bijzonder. Nieuwendijk maakt zowel monumentale muurschilderingen als kleine werken op paneel. Zijn werk is te herkennen aan het heldere kleurgebruik, geometrische vormen en een doordachte opbouw.

Zoals destijds de kunstenaars van De Stijl, beperkt ook Nieuwendijk zich in zijn werkwijze door zelfopgelegde regels en wetten. Maar niets staat vast; hij blijft de regels en wetten bevragen. Het spel met harmonie, evenwicht en geometrische helderheid speelt daarbij een grote rol. Het levert werken op die vanuit een vorm van abstract denken zijn ontstaan.

In oorsprong gaat Nieuwendijks werk over het vertalen van kleine alledaagse gedachten en ideeën in een kunstwerk. Deze eenvoudige uitgangspunten staan in contrast met de precieze uitvoering en geven spanning aan het werk. Tijdens het maakproces doet Nieuwendijk intuïtief onderzoek naar formele aspecten van de schilderkunst. Hij doet dit op relativerende wijze door te spelen met grenzen en het ombuigen van regels.

Guido Nieuwendijk (1967) woont en werkt in Apeldoorn. Hij studeerde schilderkunst aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Zijn werk werd tentoongesteld in SOIL Gallery in Seattle, ParisCONCRET in Parijs, het Mondriaanhuis in Amersfoort, Post-Museum in Singapore, Kommunale Galerie in Berlijn, CODA Museum in Apeldoorn, LACDA in Los Angeles en Heden in Den Haag. Verschillende museale hebben zijn werk in hun collectie opgenomen. Guido Nieuwendijk is de mede-initiatiefnemer van TADA projects, Temporary Artspace of Dutch Abstracts, een reizend kunstenaarsinitiatief.

ZigZag, 2016
ZigZag, 2016